18 ian. 2023 | 08:32

Doar asta nu făcuse ANAF, acum pune ținta pe membrii familiei și ”taxează” stilul de viață

ACTUALITATE
Doar asta nu făcuse ANAF, acum pune ținta pe membrii familiei și ”taxează” stilul de viață

ANAF este într-o cursă continuă de a strânge cât mai mulți bani de la români. Pentru că nu face o treabă foarte bună în acest sens, iar mari datornici ai țării nu pot fi motivați să-și achite datoriile la stat, fiscul pune ținta pe oamenii obișnuiți și începe să analizeze stilul de viață al acestora. Practic, dacă este de părere că duci o viață de lux și opulență, dar veniturile din acte nu se aliniază cu ceea ce îți permiți, devii subiect de investigație.

O nouă serie de anchete fiscale vor fi demarate în următoarea perioadă de către inspectorii ANAF. Instituția și-a propus să analizeze membrii familiei și să facă estimări pe baza stilului de viață al acestora. Acest efort logistic se va desfășura în perioada 2023 – 2025, timp în care, fiscul speră să-și extindă semnificativ sursele de informare referitoare la veniturile obținute de persoanele fizice. În final, se dorește creșterea numărului celor care declară și achită impozitul pe venit.

ANAF începe să taxeze familiile care se descurcă bine

Conform Avocatnet.ro, ANAF spune că își va extinde analizele inclusiv la veniturile membrilor de familie ai contribuabilului vizat și că toate tranzacțiile derulate de acesta vor fi folosite pentru a face estimări în baza stilului de viață. Informațiile sunt desprinse din Strategia de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România 2023 – 2025. Ca referință, documentul a fost publicat recent de ANAF și include mai multe măsuri ce vizează persoanele cu venituri din activități independente, nu salariații obișnuiți.

”Conformarea fiscală trebuie abordată printr-un nou management al riscurilor, eficient și orientat spre domeniile cu risc sporit de neconformare. Experiența practică a ANAF indică faptul că există segmente ale populației de contribuabili plătitori de impozit pe venit care au un grad relativ redus de conformare fiscală. Domeniile specifice identificate ca având riscuri mari de neconformare includ nedeclararea sau subdeclararea veniturilor obținute de către liber profesioniști, veniturile din chirii, precum și veniturile din investiții. (…) În cazul impozitului pe venit, este necesară colectarea de date suplimentare pentru a analiza integral amploarea și originile riscurilor de neconformare, permițând astfel elaborarea unor măsuri adecvate pentru reducerea riscurilor. În plus, o analiză mai avansată a datelor existente ar putea aduce noi beneficii viitoare”, explică autoritățile.

Având în vedere că este o practică destul de comună în țara noastră trecerea pe un membru al familiei a averii, proprietăților și mașinilor, ANAF a decis să se nu mai rezume la datele financiare ale persoanei vizate de control. În schimb, se vor extinde verificările la alți membrii ai familiei pentru a depista neconcordanțe. Mai exact, în document scrie că unul dintre obiective este „extinderea capacității de analiză la întreaga familie a contribuabilului, inclusiv datele financiare și patrimoniale ale soțului/soției și ale copiilor”. În final, inspectorii ANAF speră să poată realiza în mod periodic o serie de comparații automate între veniturile estimate și cele declarate de contribuabili.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele