05 ian. 2023 | 08:25

Ministrul israelian al Justiției prezintă reformele controversate ale tribunalelor. Parlamentul poate anula deciziile Curții Supreme

ULTIMA ORĂ
Ministrul israelian al Justiției prezintă reformele controversate ale tribunalelor. Parlamentul poate anula deciziile Curții Supreme

Noul ministru israelian al justiției a anunțat miercuri un program de reformă care include o „clauză de derogare” – care permite membrilor parlamentului să voteze pentru a anula deciziile Curții Supreme.

Măsuri halucinante în Israel

După alegerile din noiembrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a revenit la putere săptămâna trecută, conducând ceea ce analiștii numesc cel mai de dreapta guvern din istoria țării, care include planuri de reformare a sistemului judiciar.

Ministrul nou învestit al justiției, Yariv Levin, a prezentat presei reformele propuse de el care, dacă parlamentul le va adopta, vor spori puterea aleșilor asupra instanțelor.

„Există judecători, dar există, de asemenea, un parlament și un guvern”, a declarat Levin. „Democrația este în pericol atunci când votăm la urne, dar de fiecare dată oameni nealeși decid pentru noi”.

Levin susține că unii judecători de la Curtea Supremă sunt îndatorați extremei stângi.

Principala reformă propusă ar permite parlamentului să anuleze o decizie a Curții Supreme cu un vot cu majoritate simplă. În Israel, care nu are o constituție, Curtea Supremă are în prezent autoritatea de a anula legile pe care le consideră discriminatorii.

Însă unii membri ai noului guvern consideră că sistemul judiciar a acumulat prea multă autoritate și încearcă să implementeze o „clauză de derogare” – permițând parlamentului să restabilească legile anulate de instanțe.

„O lege adoptată de parlament nu mai poate fi anulată de un judecător”, a declarat Levin.

„Este de datoria guvernului ales să decidă legile”.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a denunțat reformele, afirmând pe Twitter că acestea „pun în pericol întregul sistem juridic al statului Israel”.

Dar Levin a declarat că vrea „să pună capăt alegerii judecătorilor de către colegii lor”, propunând să acorde mai multă putere parlamentarilor în alegerea lor. Cu alte cuvinte, el vrea să facă Israelul mai democratic și să restabilească încrederea publicului în sistemul său juridic.

Cum poate parlamentul anula decizii ale Curții Supreme

Există câteva argumente în favoarea unor reforme care să fie făcute în sistemul juridic al Israelului și a echilibrării diferitelor ramuri ale guvernului său. De exemplu, sistemul juridic israelian are unele puteri pe care sistemele juridice din alte părți, cum ar fi Statele Unite, nu le au.

Adevărata controversă este legată de clauza de anulare. Dacă 61 din cei 120 de membri ai parlamentului israelian pot trece peste Curtea Supremă, aceștia neutralizează practic instanța. Un avertisment pe care Levin l-a remarcat în fața presei este că, dacă instanța anulează în unanimitate o lege, același parlament care a adoptat legea nu o poate anula.

Netanyahu consideră că ar putea crede că ar putea găsi câțiva parlamentari în blocul său Likud care ar vota pentru a nu trece peste instanță dacă aceasta ar duce la o încălcare flagrantă a drepturilor omului.

Dar aceasta este doar o mică consolare pentru opozanții legii, care sunt îngrijorați că această clauză ar pune Israelul la câțiva centimetri de prăpastie.