Misiunea sondei InSight de la NASA a trimis ultima sa comunicare de pe Marte: ce am aflat despre Planeta Roșie
RIP InSight. Misiunea de aterizare s-a încheiat acum, după peste patru ani pe Planeta Roșie.
InSight de la NASA și-a trimis comunicarea finală acasă. Știam că se apropie sfârșitul, dar este încă trist să ne luăm la revedere. Exploratorul robotic a revoluționat cunoștințele noastre despre Planeta Roșie, permițând o înțelegere detaliată a interiorului lui Marte. După aproape 1.500 de zile marțiene de muncă, mai mult decât dublu față de ceea ce era planificat inițial, InSight și-a oprit instrumentele și misiunea s-a încheiat.
My power’s really low, so this may be the last image I can send. Don’t worry about me though: my time here has been both productive and serene. If I can keep talking to my mission team, I will – but I’ll be signing off here soon. Thanks for staying with me. pic.twitter.com/wkYKww15kQ
— NASA InSight (@NASAInSight) December 19, 2022
NASA a declarat misiunea încheiată, deoarece InSight a ratat două sesiuni de comunicații consecutive. Sonda InSight “vorbește” cu noi prin intermediul celor cinci nave spațiale din Mars Relay Network. Tăcerea sa este grăitoare, demonstrând că nu mai este operatională. Rețeaua Deep Space a NASA va continua să asculte pentru orice eventualitate, dar nu vor fi eforturi speciale pentru a restabili comunicațiile. Singurul lucru care poate salva InSight este vântul care ar putea curăța panourile solare, dar acest lucru pare a fi extrem de puțin probabil în acest stadiu.
InSight de la NASA și-a încheiat drumul
Nu este o hiperbolă să spunem cât de mult ne-a extins InSight înțelegerea despre Planeta Roșie. Datele colectate de lander ne-au informat despre structura interioară a lui Marte și au oferit noi înțelegeri asupra câmpului magnetic dispărut al planetei și a vremii din Elysium Planitia, unde InSight a aterizat pe 26 noiembrie 2018.
Rest easy, little lander ❤ @NASAInSight‘s mission has ended after more than four years of detecting marsquakes, meteoroid impacts, and unique science on Mars. Congratulations – and thank you – to the team that made these pioneering discoveries possible. https://t.co/MCRzWYFSMd pic.twitter.com/GJkVI88CWi
— NASA JPL (@NASAJPL) December 21, 2022
„În sfârșit, putem vedea Marte ca pe o planetă cu straturi, cu grosimi și compoziții diferite”, a explicat cercetătorul principal al misiunii Bruce Banerdt de la Jet Propulsion Laboratory, al NASA, într-un comunicat.
„Începem să dezvăluim cu adevărat detaliile. Este, de fapt, o planetă vie, care respiră”.
Și, bineînțeles, InSight va fi amintit pentru descoperirea cutremurelor în 2019 de pe Marte. De atunci, a înregistrat peste o mie de cutremure și chiar a înregistrat cutremurele produse de meteorii care lovesc planeta. Cel mai puternic cutremur înregistrat a fost în mai 2022, care a eliberat de cinci ori mai multă putere decât oricare cutremur înregistrat anterior, cu o durată de peste patru ore.