30 oct. 2022 | 10:35

Premieră în tehnologie: primul exoschelet robotizat creat pentru copii. Cum ajută un băiat de opt ani să meargă din nou

ACTUALITATE
Premieră în tehnologie: primul exoschelet robotizat creat pentru copii. Cum ajută un băiat de opt ani să meargă din nou

Un exoschelet robotizat din titan ajută un băiețel de opt ani din Mexic să învețe să meargă, după ce a stat în scaunul cu rotile aproape toată viața.

Băiatul, David, suferă de paralizie cerebrală, un grup de tulburări neurologice care iese la suprafață în timpul copilăriei timpurii și îngreunează capacitatea copilului de a-și controla mișcările musculare. De fapt, este extrem de dificil pentru un copil afectat să meargă și să-și mențină echilibrul și postura.

Acest exoschelet este cea mai importantă inovație a anului

După cum vă puteți imagina, reabilitarea unui copil cu paralizie cerebrală este un proces lung și anevoios. Dar acum, David își accelerează reabilitarea cu ajutorul exoscheletului Atlas 2030 alimentat de baterii, dezvoltat de cercetătoarea spaniolă premiat, Elena García Armada.

Potrivit Oficiului European de Brevete, este „primul exoschelet robot adaptabil din lume pentru copii”. Chiar și cu doar câteva ședințe de terapie fizică cu acest exoschelet până acum, deja face o diferență enormă.

„Băiatul face primii pași”, a declarat mama lui David, Guadalope Gardoso, pentru Agenția France-Presse — “E o bucurie pentru el”.

„La început l-a speriat și mâinile lui erau foarte încordate, iar acum văd că deja ține în mână pixul și începe să deseneze sau să se joace cu mingea”.

Exoscheletul Atlas 2030 i-a adus creatorului său premiul pentru inventatorul european 2022. Funcționează prin sprijinirea trunchiului inferior al copilului și prin legarea picioarelor de cele robotizate ale exoscheletului. Copiii, în reabilitarea lor, pot merge în el aproape fără ajutor extern, dar în cazul lui David, exoscheletul a fost ghidat de un cărucior agățat.

Pentru kinetoterapeuți, este o inovație foarte importantă: „Suntem foarte entuziasmați să avem exoscheletul și să îl putem folosi chiar acum, pentru a realiza toate acestea”, a spus kinetoterapeutul Arturo Palafox Sanchez, citat de EuroNews.

Asociația pentru persoanele cu paralizie cerebrală (APAC) din Mexic spune că speră să ajute cu acest dispozitiv peste două sute de copii care suferă de paralizie cerebrală din întreaga țară. Potrivit directorului APAC, Guadalupe Maldonado, nu numai că exoscheletul ajută la reabilitare într-un „timp record”, dar ridică și moralul copiilor, relatează EuroNews.