Fuziunea dintre om și tehnologie este mai aproape decât crezi: ce au creat cercetătorii de la MIT

Fuziunea dintre om și tehnologie este mai aproape decât crezi: ce au creat cercetătorii de la MIT

Un nou centru de cercetare de la MIT studiază în mod explicit fuziunea corpului uman cu tehnologie avansată, cum ar fi exoscheletele robotizate și interfețele creier-computer. Obiectivul ambițios este de a dezvolta sisteme pentru restabilirea funcției persoanelor cu dizabilități fizice și neurologice.

Centrul K. Lisa Yang pentru Bionică a fost înființat grație unei donații de 24 de milioane de dolari a filantropului Lisa Yang, potrivit unui anunț al MIT. Probabil că acest lucru nu este suficient pentru a atinge obiectivele extrem de ambițioase ale centrului  – de a restabili funcția neuronală și de a reconstrui membrele pierdute – dar face să reunească institutul MIT cu o varietate de specialități către un obiectiv comun de ansamblu.

Om + tehnologie = viitor

Noul centru de cercetare va intra sub conducerea profesorului de la MIT Media Lab, Hugh Herr, care este el însuși dublu amputat și a ajuns să fie cunoscut ca lider în domeniul proteticii robotizate. În anunțul MIT, Herr a spus că vede această nouă inițiativă ca un pas important către eliminarea cu totul a dizabilităților fizice.

„Lumea are nevoie de o soluție la handicapuri. Tehnologiile inexistente sau defecte de astăzi nu sunt demne de secolul XXI”, a spus Herr. „Trebuie să ne străduim continuu spre un viitor tehnologic în care dizabilitatea nu mai este o experiență de viață comună. Sunt încântat că Centrul Yang pentru Bionică va ajuta la îmbunătățirea măsurabilă a experienței umane pentru atât de mulți”.

Printre obiective se numără dezvoltarea a ceea ce MIT numește un „sistem nervos digital” sau instrumente care ocolesc leziunile măduvei spinării prin stimularea mușchilor care au fost tăiați din sistemul nervos central. Ceea ce este remarcabil de similar cu un implant neuronal care este testat în prezent pe voluntari umani.

Mai mult decât atât, centrul își propune să îmbunătățească tehnologia exoscheletului, pentru a ajuta persoanele cu mușchi slăbiți să se deplaseze în mod natural, precum și pentru a dezvolta noi membre bionice care pot restabili un sentiment natural al atingerii.

Citește și: