Europa se confrunta cu „riscuri fără precedent” privind aprovizionarea cu gaze în această iarnă. Avertismentul AIE
Europa se confruntă cu „riscuri fără precedent” pentru aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, după ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor prin conducte, și ar putea ajunge să concureze cu Asia pentru gazul lichid, care este deja rar și scump și care vine pe cale maritimă, a declarat Agenția Internațională pentru Energie.
Europa, riscuri privind aprovizionarea cu gaze naturale
AIE, cu sediul la Paris, a precizat în raportul său trimestrial privind gazele naturale publicat luni că țările Uniunii Europene ar trebui să reducă consumul cu 13% în timpul iernii în cazul unei întreruperi complete a furnizării de gaze naturale de către Rusia, pe fondul războiului din Ucraina.
O mare parte din această reducere ar trebui să provină din comportamentul consumatorilor, cum ar fi reducerea termostatelor cu 1 grad și ajustarea temperaturii cazanelor, precum și din conservarea industrială și a utilităților, a precizat grupul.
Vineri, UE a convenit să impună o reducere a consumului de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf de preț.
Doar un firicel de gaz rusesc continuă să sosească prin conductele care trec prin Ucraina spre Slovacia și prin Marea Neagră, prin Turcia, spre Bulgaria. Alte două rute, pe sub Marea Baltică spre Germania și prin Belarus și Polonia, au fost închise.
Un alt pericol din studiu a fost un val de frig la sfârșitul iernii, care ar fi deosebit de dificil, deoarece rezervele de gaz subterane curg mai încet la sfârșitul sezonului din cauza cantității mai mici de gaz și a presiunii mai scăzute din cavernele de depozitare. UE a umplut deja depozitele până la 88%, depășind obiectivul său de 80% înainte de iarnă. AIE a presupus că ar fi nevoie de 90% în scenariul său de întrerupere a activității Rusiei.
Întreprinderile din Europa au redus deja consumul de gaze naturale, uneori pur și simplu prin renunțarea la activități cu consum intensiv de energie, cum ar fi fabricarea oțelului și a îngrășămintelor, în timp ce întreprinderile mai mici, cum ar fi brutăriile, resimt o reducere severă a costurilor.
Prețurile la gaze au dus la o inflație record în UE
Prețurile ridicate la gazele naturale, care sunt utilizate pentru încălzirea locuințelor, producerea de energie electrică și o serie de procese industriale, au dus la o inflație record de 10% în cele 19 țări membre ale UE care utilizează moneda euro și au afectat atât de mult puterea de cumpărare a consumatorilor, încât economiștii preconizează o recesiune la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor.
Guvernele și companiile de utilități europene au compensat o mare parte din deficitul rusesc achiziționând livrări costisitoare de gaze naturale lichefiate, sau GNL, care vin pe cale maritimă din țări precum SUA și Qatar și obținând o aprovizionare sporită prin conducte din Norvegia și Azerbaidjan.
Scopul este de a preveni ca nivelurile de stocare să scadă atât de mult încât guvernele să fie nevoite să raționalizeze gazul pentru întreprinderi. Potrivit AIE, depozitele de gaze trebuie să rămână peste 33% pentru o iarnă sigură, în timp ce nivelurile sub acest nivel riscă să ducă la penurie în cazul unui val de frig târziu.
De asemenea, niveluri mai scăzute ar îngreuna refacerea depozitelor în Europa în vara anului viitor, în timp ce rezervele mai mari rezultate din conservare ar contribui la scăderea prețurilor extrem de ridicate.