Misterul „sângelui” descoperită în Antarctica: curge din gheață și pune în dificultate oamenii de știință
Misterul „sângelui” constă într-o apă roșie care curge din ghețarul Taylor din Victoria Land, Antarctica de Est. Timp de zeci de ani, această priveliște ciudată i-a derutat pe curajoșii exploratori care au reușit să ajungă în această vale îndepărtată.
„Bloods Fall/ Cascada de Sânge ” așa cum poartă numele a fost găsită pentru prima dată în 1911 de exploratorul britanic Thomas Griffith „Grif” Taylor, în timpul uneia dintre primele expediții în Antarctica efectuate de europeni. La acea vreme, Taylor și echipajul său credeau că acea culoare vibrantă se datorează algelor roșii.
Cu toate acestea, acest lucru s-a dovedit mai târziu a fi incorect. Abia în anii 1960 oamenii de știință au reușit să demonstreze că nuanța roșie a lui Blood Falls a fost de fapt rezultatul sărurilor de fier sau hidroxid feric care erau stoarse din calota de gheață.
Totuși, microorganismele ar putea face parte din imaginea mai largă. În 2009, oamenii de știință au descoperit că apa roșiatică care se scurge din ghețarul Taylor provine dintr-un lac cu apă sărată care a rămas prins în gheață timp de 1,5 până la 4 milioane de ani. De fapt, acest lac este doar o parte a unui sistem subteran mult mai mare de lacuri și acvifere foarte sărate.
Misterul „cascadei de sânge” a fost deslușit
Analiza apei din „Blood Falls” a indicat că organismele îngropate de apă super sărată găzduiesc un ecosistem subglaciar rar de bacterii, în ciuda absenței aproape totale a oxigenului. Aceasta înseamnă că bacteria persistă fără fotosinteză și probabil că se întreține prin ciclul fierului.
Pe deasupra, apa este mult sub punctul de îngheț, cu o temperatură de aproximativ -7°C când părăsește ghețarul. Reușește să rămână lichidă doar datorită conținutului ridicat de sare. Spre supărarea oamenilor de știință, încă nu este clar ce împinge de fapt saramura roșiatică din ghețar la suprafață. În mod clar, există o forță geologică colosală, dar nu avem nicio idee despre ce este acea forță.
Deoarece apa a fost prinsă sub ghețar de milioane de ani, revărsarea de la Blood Falls ar putea acționa ca un „ghețar de timp” dintr-o epocă în care planeta noastră era foarte diferită de cea de acum. O lucrare din 2009 explică că sistemul Blood Falls și straniile sale locuințe microbiene ar putea explica modul în care viața de pe Pământ a reușit să supraviețuiască în vremuri în care întregul glob era înghețat.