27 sept. 2022 | 22:00

S-a dat legea banilor „gratis” de la stat: ce e venitul minim de incluziune și la cine ajunge în buzunar

ACTUALITATE
S-a dat legea banilor

Românii care au posibilități materiale ce nu le pot acoperi costurile unui trai decent vor putea beneficia, din anul 2024, de prevederile legii privind venitul minim de incluziune socială.

Se pare că vin vremuri din ce în ce mai ușoare pentru românii foarte nevoiași, ale căror venituri lunare sunt extrem de mici și care efectiv nu se pot întreține din banii pe care-i câștigă din diverse surse.

„Din 2024, venitul minim de incluziune va fi acordat lunar persoanelor singure sau familiilor cu venituri mici și se va compune dintr-unul sau din cele două ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii”, explică avocatnet.ro.

Important de precizat este că românii pot intra în posesia sprijinului financiar dacă depun o cerere în acest sens la primăria de domiciliu, dar nu oricine este eligibil pentru a fi sprijinit. Condiția de bază este ca beneficiarul să aibă venituri lunare ajustate de până la 700 de lei.

Practic, aceasta să fie suma maximă pe care o câștigă, ce-i rămâne în buzunar lună de lună. Este evident că acești bani nu pot asigura un nivel de trai decent și, dacă ne gândim bine, nici măcar nu pot să ofere posibilitatea de a supraviețui de la o lună la alta, chiar dacă omul respectiv are propria locuință, nu plătește chirie și locuiește și în zona rurală.

Persoanelor ce vor beneficia de ambele componente ale venitului minim de incluziune le vor intra în casă, lună de lună, o sumă destul de consistentă care îi va ajuta să acopere cheltuielile strict necesare, cum ar fi cele cu hrana sau plata utilităților.

Dispare sărăcia din România? Dacă nu vei mai munci, statul îți va da bani să te întreții la un nivel decent

„Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima componentă a venitului cu același nume, stabilit de lege este de 275 de lei/ lună/ membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/ lună.

Când vine vorba de cea de-a doua componentă a venitului minim de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii, valoarea se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile ei și numărul de copii, cuantumul maxim ajungând la 480 de lei”, mai notează sursa citată.

Trebuie reținut și faptul că poți fi exclus de pe lista beneficiarilor dacă deții anumite bunuri sau proprietăți. Ca referință, nu ți se va acorda ajutorul dacă dacă ai în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe bunuri. Poate fi vorba, printre altele, despre terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente.

Acestea fiind spuse, statul vrea să se asigure că persoanele la care vor ajunge aceste ajutoare nu au alte posibilități de a produce bani și alte soluții pentru a se întreține, motiv pentru care sunt sprijinite din bani publici, prin aceste măsuri.