22 sept. 2022 | 08:25

Au crescut toate salariile la guvernanți, dar există o scuză: ”Miniștrii din UE au salarii de peste 15.000 de euro”

ACTUALITATE
Au crescut toate salariile la guvernanți, dar există o scuză: ”Miniștrii din UE au salarii de peste 15.000 de euro”

Întregul aparat administrativ al României, toți demnitarii, se bucură în această perioadă de majorări salariale. Deși majoritatea românilor nu empatizează cu această măsură, se pare că există o explicație și are legătură cu salariile din Uniunea Europeană.

La fel cum majoritatea românilor se raportează la salariile din Germania, Italia sau Spania atunci când se gândesc la salariul ideal, miniștrii din Guvern au aceleași referințe. Cel puțin în această direcție au mers declarațiile recente ale lui Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene, într-un set recent de declarații. Oficialul a atras atenția că demnitarii românii încă nu se apropie de miniștrii din UE cu salarii de peste 15.000 de euro pe lună.

Majorarea salariilor demnitarilor are o explicație, deși s-ar putea să nu-ți convină

În contextul majorării salariilor pentru toți demnitarii români, ministrul Proiectelor Europene a oferit câteva declarații prin care, dintr-un punct de vedere, a justificat măsura adoptată de Guvern. Marcel Boloș nu s-a ferit nici de subiectul pensiilor speciale insistând pe faptul că, dacă le-ar elimina pentru că nu sunt bazate pe contributivitate, România s-ar comporta ca ”o țară sălbatică”, pe motiv că există și în UE.

”Eu pot să vă spun altceva și acest lucru, zic, luați-l ca un exercițiu de reflecție. De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de Miniștri și întâmplător sau nu, din discuțiile despre ceea ce înseamnă salarizarea și felul în care își desfășoară activitatea miniștrii omologi, nivelurile lor de salarizare depășesc 15.000 de euro, în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă pentru omologii din străinătate”, a declarat ministrul, subliniind că înghețarea salariilor demnitarilor a fost un ”exercițiu de solidaritate cu perioada de criză” prin care trece România.

Pe marginea eliminării pensiilor speciale, ministrul a atras din nou atenția asupra faptului că acest gest ar fi o imposibilitate. ”Să știți că România nu se poate comporta ca o țară, îmi cer scuze că poate spun neacademic, sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem țara din Uniunea Europeană care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc, ca să fim, poate, printre puținele – dacă nu chiar singura țară din Uniunea Europeană – care să le eliminăm”, a susținut ministrul Boloș.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele