Pensiile speciale sunt doar începutul pentru magistrați: acum își pot cumpăra casă pe banii statului

Pensiile speciale sunt doar începutul pentru magistrați: acum își pot cumpăra casă pe banii statului

Pe lângă pensiile speciale fabuloase de care se bucură magistrații din România, un nou proiect de lege care tocmai a primit aprobarea senatorilor detaliază modul în care statul român le va plăti judecătorilor, procurorilor și magistraților asistenți rata la casă.

De plata ratelor la locuință se bucură în prezent militarii și polițiștii, inclusiv militarii recrutați pe bază de voluntariat, dar facilitatea care tocmai a primit aprobarea senatorilor a fost extinsă și la magistrați și este valabilă atât în cazul celor care contractează un credit imobiliar sau ipotecar pentru cumpărarea unei case, cât și în cazul celor care și-au făcut un credit pentru construirea unei case.

Ce spune legea, ce privilegii primesc magistrații

”Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie (…), care contractează un credit ipotecar/ imobiliar destinat achiziţionării sau construirii unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului”, scrie, mai exact, în proiectul de lege ce merge acum la votul deputaților cu șanse foarte mici de a fi refuzat.

Acest efort legislativ vine în completarea prevederilor referitoare compensarea cheltuielilor cu chiria. Tocmai din acest motiv, compensația lunară pentru chirie nu va putea depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar sau imobiliar. De asemenea, compensaţia lunară pentru chirie se va acorda pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei și nu se va putea acorda concomitent cu ajutorul pentru plata ratelor la casă. Dacă stau în chirie și plătesc și rate la o altă locuință, judecătorii, procurorii și personalul asimilat acestora, respectiv magistrați – asistenți, trebuie să opteze pentru una dintre cele două variante.

Prima oară când s-a vehiculat același scenariu referitor la magistrați a fost în 2019, dar acela nu a mai ajuns să se aplice, deoarece inițiatorul l-a retras.