21 sept. 2022 | 07:59

Rabla pentru electrocasnice se extinde în România: cum te mai ajută Guvernul să scazi factura la energie, începând cu becurile

ACTUALITATE
Rabla pentru electrocasnice se extinde în România: cum te mai ajută Guvernul să scazi factura la energie, începând cu becurile

Rabla pentru electrocasnice este un program de ajutor social foarte bun în România. Prin intermediul său, românii sunt încurajați să își achiziționeze electrocasnice semnificativ mai eficiente din punct de vedere energetic. Tot pentru a-și scade facturile la curent, programul s-ar putea extinde prin Rabla pentru becuri.

Detalii despre Rabla pentru becuri au ajuns online în urmă cu aproximativ o săptămână, dar Marcel Ciolacu a oferit detalii suplimentare despre inițiativă pe parcursul zilei de ieri, la Parlament. După cum a atras atenția șeful PSD, conceptul este momentan în stadiu de proiect, dar are mari șanse să se materializeze prin extinderea programului deja existent, Rabla pentru electrocasnice. Dacă nu era evident, noua măsură are ca scop reducerea consumului la energie electrică în casele românilor, având în vedere explozia facturilor la energie.

Ce este Rabla pentru becuri

Pe hârtie, dacă acest proiect va fi transpus în lege, costurile românilor de tranziție de la becuri cu filament la becuri cu LED vor fi achitate de statul român. Acestea din urmă consumă semnificativ mai puțin decât becurile tradiționale și ar reprezenta un beneficiu major financiar, din punctul de vedere al energiei electrice. În condiții ideale, deși este greu de pus această condiție, oficialul social – democrat a afirmat că s-ar bucura ca lumea să cumpere becuri românești, pentru că sunt mai ieftine.

„Din fonduri europene avem acel program Rabla la electrocasnice, unde, din punctul meu de vedere, acolo e consumul cel mai mare, la maşina de spălat şi se caută tehnic cum să se încadreze.Nu e un program separat (Rabla pentru becuri – n.r.). Deci Comisia Europeană şi din fonduri europene noi avem acces România în aceste proiecte, de schimbare a electrocasnicelor, să fie un consum mai mic.

Am cerut şi eu să văd cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie, totuşi când luăm decizii să avem informaţii. Nu este un lucru rău să venim cu becuri cu led. Dimpotrivă, dar să vedem cum îl încadrăm, nu pe efortul bugetar intern, avem deja acest program deja aprobat de către Comisie să îl extindem şi pentru acest domeniu. Mi-ar plăcea becuri româneşti, cred că erau cele mai ieftine, era un bec 12 lei”, a afirmat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, conform Digi 24.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele