25 sept. 2022 | 08:44

Un om de știință al guvernului elvețian spune că putem fi pe punctul de a descoperi viața extraterestră

ACTUALITATE
Un om de știință al guvernului elvețian spune că putem fi pe punctul de a descoperi viața extraterestră

Un om de știință angajat de guvernul Elveției a făcut o predicție îndrăzneață despre descoperirea vieții extraterestre, iar raționamentul său pare destul de convingător. Iată ce zice despre viața extraterestră.

După cum relatează Space.com, Dr. Sascha Quanz de la Institutul Federal de Tehnologie Elvețian, administrat de stat, a spus că este de părere că oamenii vor descoperi viața dincolo de planeta noastră în următorii 25 de ani.

„În 1995, colegul meu (și laureat al Premiului Nobel), Didier Queloz, a descoperit prima planetă din afara sistemului nostru solar”, a spus Quanz în timpul deschiderii noului Centru pentru Originea și Prevalența Vieții a institutului, la începutul lunii septembrie.

„Astăzi sunt cunoscute peste 5.000 de exoplanete și le descoperim zilnic”.

Vom descoperi viața extraterestră

Dintre acele mii de exoplanete, se crede că zeci sunt cel puțin potențial locuibile, cu condițiile de pe suprafața lor pregătite pentru apă lichidă. Și, după cum a spus el, acest număr crește tot timpul.

Acum, aceste lumi fascinante invită la o analiză mai atentă cu ajutorul tehnologiei avansate: „Trebuie să investigăm atmosferele acestor planete”, a spus profesorul elvețian. „Avem nevoie de o abordare observațională care să ne permită să facem fotografii acestor planete”.

Deși telescopul spațial James Webb a făcut deja poze captivante ale unei exoplanete gigantice, se concentrează în principal pe imaginile stelelor și nu este, așa cum a spus Quanz, „suficient de puternic” pentru a captura imagini ale exoplanetelor mai mici.

Acolo vin două dintre proiectele astrofizicianului – un instrument uriaș de la sol dezvoltat ca o completare la Telescopul Extrem de Mare care este în prezent în construcție în Chile și o misiune a Agenției Spațiale Europene pentru a studia atmosferele exoplanetelor pentru semne de viață extraterestră.

Această ultimă misiune, cunoscută sub numele de Large Interferometer for Exoplanets sau LIFE, concepută în 2017, se află încă într-o fază incipientă de studiu și nu a primit încă nici aprobare, nici finanțare de la ESA, notează Space.com.