Spirală de lumină albastră pe cerul acestei țări: care este explicația bizarului fenomen

Spirală de lumină albastră pe cerul acestei țări: care este explicația bizarului fenomen

Oamenii din Noua Zeelandă au rămas nedumeriți și uimiți de formațiuni luminoase ciudate, în spirală, pe cerul nopții, duminică seara.

În jurul orei 19.25, Alasdair Burns, un ghid de observare a stelelor de pe Insula Stewart/Rakiura, a primit un mesaj de la un prieten: “Ieșiți afară și priviți cerul!”.

„De îndată ce am ieșit afară, a fost foarte evident la ce se referea”, a spus Burns, conform The Guardian.

A văzut o spirală uriașă, albastră, de lumină în mijlocul întunericului. „Părea o galaxie spirală enormă, doar atârnând acolo pe cer și plutind încet”, a spus Burns. „Un sentiment destul de ciudat”.

Burns a făcut câteva imagini cu luminile la expunere lungă, surprinzând spirala de pe telefonul său: „Am bătut repede în ușile tuturor vecinilor noștri ca să-i scoatem și pe ei. Și așa eram vreo cinci, toți afară pe veranda noastră comună privind în sus și, pur și simplu, ne-am speriat puțin”.

Grupurile de rețele sociale de astronomie și observarea stelelor din țară s-au consultat cu oameni care postau fotografii și întrebări despre fenomen, care era vizibil din cea mai mare parte a Insulei de Sud. Teoriile au abundat – de la OZN-uri la rachete străine, până la afișaje comerciale.

„Premoniție din gaura noastră neagră orbitală”, a spus un observator al stelelor. „Extratereștrii din nou”, a comentat un altul.

Ce este, de fapt, această spirală

Realitatea a fost probabil un pic mai prozaică, a spus profesorul Richard Easther, fizician la Universitatea Auckland, care a numit fenomenul „ciudat, dar ușor de explicat”.

Nori de această natură au apărut uneori când o rachetă a transportat un satelit pe orbită, a spus el.

„Când propulsorul este aruncat în spate, aveți ceea ce este în esență apă și dioxid de carbon – care formează pentru scurt timp un nor în spațiu care este iluminat de soare”, a spus Easther.

„Geometria orbitei satelitului și, de asemenea, modul în care stăm în raport cu soarele – acea combinație de lucruri a fost potrivită pentru a produce acești nori cu aspect complet ciudat, care erau vizibili de pe Insula de Sud”.

Easther a spus că racheta în cauză ar fi probabil lansarea Globalstar de la SpaceX, pe care compania a trimis-o duminică pe orbita terestră joasă, în largul Capului Canaveral din Florida.

Burns a ghicit că spirala era probabil o rachetă, după ce a citit despre un fenomen similar în 2009, când lansarea unei rachete rusești a provocat spirale albastre uriașe peste Norvegia. Chiar și cunoscând sursa probabilă, a spus el, a fost o priveliște minunată.

„Nimeni dintre noi nu a mai văzut așa ceva până acum. A fost spectaculos”.

Citește și: