30 aug. 2022 | 12:39

Fukushima le dă voie foștilor rezidenți să se întoarcă acasă. Decizia, la 11 ani de la dezastrul nuclear

ULTIMA ORĂ
Fukushima le dă voie foștilor rezidenți să se întoarcă acasă. Decizia, la 11 ani de la dezastrul nuclear

La mai mult de un deceniu de la cel mai grav dezastru nuclear din Japonia, orașul care găzduiește centrala nucleară dezafectată Fukushima Daiichi a ridicat în sfârșit marți ordinul de evacuare, permițând foștilor rezidenți să se întoarcă acasă.

Foștii locuitori de la Fukushima se pot întoarce acasă, după 11 ani

Orașul Futaba, considerat anterior interzis, este ultimul dintre cele 11 districte care și-a ridicat ordinul de evacuare, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al biroului municipal al orașului.

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0 s-a produs în largul coastei de est a Japoniei, declanșând un tsunami care a provocat o topire a centralei nucleare și o eliberare majoră de materiale radioactive. A fost cel mai grav dezastru nuclear din lume de la Cernobîl din 1986.

Peste 300.000 de persoane care locuiau în apropierea centralei nucleare au fost forțate să evacueze temporar; alte mii de persoane au făcut acest lucru în mod voluntar. Comunitățile altădată înfloritoare s-au transformat în orașe fantomă.

În anii care au trecut de atunci, operațiunile de curățare și decontaminare la scară largă au permis întoarcerea unor locuitori care au trăit în fosta zonă de excludere.

Înainte de dezastrul nuclear, Futaba avea o populație de aproximativ 7.100 de locuitori. La sfârșitul lunii iulie, mai mult de 5.500 de persoane au rămas înregistrate ca rezidenți, potrivit purtătorului de cuvânt al biroului municipal.

 La 11 ani de la dezastrul nuclear de la Fukushima, locuitorii se întorc în satul lor

Rezidenților li s-a permis să intre în zona de nord-est a Futaba – dar nu să locuiască acolo – din martie 2020, când experții au spus că nivelurile de radiații nu au depășit 20 de milisievert pe an.

Acest nivel este echivalent cu două tomografii computerizate ale întregului corp și organismele internaționale de supraveghere a siguranței recomandă ca acesta să fie limita expunerii anuale a unei persoane la radiații.

Autoritățile au început să se pregătească pentru redeschiderea orașului în acest an; în ianuarie, au lansat un program care le permite foștilor rezidenți să se întoarcă temporar, dar doar 85 de persoane din 52 de gospodării au participat, a declarat oficialul din Futaba.

Mai mult de 80% din municipalitate este desemnată ca zonă „dificil de recuperat”, care încă se confruntă cu niveluri ridicate de radiații, a declarat purtătorul de cuvânt.

Iar un sondaj efectuat în august anul trecut a arătat că 60,5% dintre locuitori au decis să nu se întoarcă – depășind cu mult cei 11,3% care doreau să se întoarcă.

Futaba nu are un calendar oficial privind momentul în care alte zone ale orașului vor fi complet decontaminate.
Dar purtătorul de cuvânt și-a exprimat speranța pentru viitorul orașului, spunând că Futaba își propune să își crească populația la 2.000 de locuitori până în 2030.