Misiunea Artemis a NASA va lansa probe de organisme vii în spațiul profund: ce vor să afle cercetătorii din cea mai îndepărtată călătorie de până acum
Misiunea NASA Artemis 1 Moon, lansată la sfârșitul acestei luni, va conține mostre vii care vor fi lansate în spațiul profund, deoarece formele de viață terestre prinse dincolo de stele sunt exact ceea ce avem nevoie acum.
Oricât de ciudat ar suna, mostra va fi o eucariotă. Totuși, speranța este că experimentul va oferi date fără precedent despre efectele spațiului profund asupra formelor de viață terestre.
„BioSentinel este primul de acest gen”, a declarat Matthew Napoli, manager de proiect BioSentinel la Centrul de Cercetare Ames al NASA din California, într-un comunicat al NASA.
NASA are ambiții mari
Sute de tulpini de eurocariote vor fi transportate la bordul unui satelit de dimensiunea unei serviete, ca parte a experimentului BioSentinel. Dacă totul decurge conform planului, misiunea Artemis 1 se va lansa pe Sistemele de Lansare Spațială (SLS) ale NASA, extrem de scumpe și care au întârziat ani de zile, care ulterior vor lansa micul cub BioSentinel pe o orbită în jurul Soarelui, similară cu cea a Pământului, pentru a studia efectele radiației solare asupra organismelor care au părăsit câmpul magnetic al planetei noastre.
De fapt, știm despre experimentul BioSentinel – care studiază și celulele de la bordul Stației Spațiale Internaționale și de pe Pământ – din 2019, când NASA a anunțat că misiunea sa pe Lună va transporta celule în marele “dincolo”.
Celulele din misiunea Artemis 1 sunt setate să se alăture altor călători, cum ar fi trei manechine de testare, un câine de jucărie Snoopy și o unitate Amazon Alexa care, dintr-un motiv necunoscut, va fi inclusă pe capsula Orion a SLS.
Faptul că celulele BioSentinel se vor îmbarca în cea mai lungă călătorie cunoscută pe care orice organism viu a făcut-o vreodată în spațiu este semnificativ și ar putea fi extrem de important pentru înțelegerea modului în care spațiul profund afectează organismele vii, înainte ca omenirea să înceapă să facă călătorii din ce în ce mai lungi printre stele.
Totuși, să sperăm că celule nu se vor transforma în ceva înfricoșător, ca în filmele SF horror.