Care este viteza maximă pe care au putut să o atingă oamenii vreodată
Este cunoscut faptul că mișcarea este relativă, astfel că noi toți călătorim în mod constant cu diferite viteze. Care este însă viteza maximă cu care oamenii au circulat vreodată?
Viteza cu care „călătorim” în mod constant poate fi oricare, însă până la aproximativ 1.600 km/h, în funcție de latitudinea punctului în care ne aflăm, pe măsură ce Pământul se rotește. Astfel, reușim să „parcurgem” 173.000 km/h atunci când orbităm în jurul Soarelui și 720.000 de km/h, atunci când orbităm în jurul galaxiei.
Cu toate acestea, nu suntem niciodată conștienți de această mișcare, astfel că nu contează pentru noi ca experiență directă. O navetă spațială are o viteză orbitală de aproximativ 30.000 km/h, însă echipajul Apollo 10 deține recordul oficial pentru vehiculul cu cel mai rapid echipaj care a atins 39.897 km/h în raport cu Pământul, în data de 26 mai 1969, atunci când se întorcea de pe orbita Lunii.
Aceasta este viteza dacă ne referim la omul propulsat de un mijloc de transport, însă care este viteza maximă pe care un om, cu propriile forțe a atins-o? În anul 2009, sprinterul jamaican Usain Bolt a stabilit recordul mondial la sprintul de 100 de metri la 9,58 secunde.
Pentru cei dintre noi mai obișnuiți să stea decât să sprinteze, a traduce această performanță în termeni de viteză înseamnă pur și simplu a sublinia natura uimitoare a performanței lui Bolt. Viteza este viteza cu care un obiect se mișcă în timp. Este reprezentată matematic ca viteză = d/t (în care d este distanța și t este timpul).
Asta înseamnă că viteza lui Bolt în timpul alergării recordului mondial a fost de 10,44 metri pe secundă. Deoarece mulți oameni sunt mai familiarizați cu automobilele și limitele de viteză, ar putea fi mai util să ne gândim la aceasta în termeni de kilometri pe oră ceea ce reprezintă 37,58 km/h.
Viteza maximă la care oamenii au ajuns
Aceasta este mai rapidă decât viteza medie de trafic estimată pentru orașele americane Boston, New York și San Francisco. Și mai uluitor este faptul că Bolt a pornit de la o viteză zero și apoi a trebuit să accelereze, ceea ce înseamnă că viteza sa maximă a fost de fapt mai mare.
În 2011, oamenii de știință belgieni au folosit lasere pentru a măsura performanța lui Bolt în diferitele etape ale unei curse de 100 de metri desfășurate în septembrie a acelui an. Ei au descoperit că, la 67,13 metri în cursă, Bolt a atins o viteză maximă de 43,99 kilometri pe oră.
El a terminat cu un timp de 9,76 secunde în acea cursă, dar cercetările au sugerat că, având în vedere tipul său de corp, probabil că nici măcar nu ar trebui să fie competitiv la acea distanță. Din punct de vedere biomecanic, cei mai rapizi sprinteri sunt relativ scunzi, iar mușchii lor sunt încărcați cu fibre cu contracții rapide pentru accelerare rapidă.
Sprinterul de elită este un sportiv compact, nu unul înalt și slab. Având în vedere dimensiunea lui, literalmente cap și umeri deasupra celorlalți concurenți, Bolt ar trebui să fie ultimul la start, precum și ultimul la linia de sosire, dar cu toate acestea, el este cel mai rapid om din lume.