22 iul. 2022 | 13:33

Human Rights Watch: Rusia a torturat civilii din zonele ocupate: „Electroșocuri, bătăi cu bâte de metal și orori de nedescris”

ULTIMA ORĂ
Human Rights Watch: Rusia a torturat civilii din zonele ocupate: „Electroșocuri, bătăi cu bâte de metal și orori de nedescris”

Forțele rusești au torturat, reținut ilegal și au dispărut cu forța civili în zonele ocupate din regiunile Kherson și Zaporizhzhia, a declarat astăzi Human Rights Watch. De asemenea, forțele rusești au torturat prizonierii de război (POW) deținuți în aceste zone.

Human Rights Watch, raport dezastruos despre acțiunile rușilor în Ucraina

„Forțele rusești au transformat zonele ocupate din sudul Ucrainei într-un abis al fricii și al anarhiei sălbatice”, a declarat Iulia Gorbunova, cercetător principal pentru Ucraina la Human Rights Watch.

„Tortura, tratamentele inumane, precum și detenția arbitrară și izolarea ilegală a civililor se numără printre crimele de război evidente pe care le-am documentat, iar autoritățile ruse trebuie să pună capăt imediat acestor abuzuri și să înțeleagă că pot fi și vor fi trase la răspundere.”

Human Rights Watch a vorbit cu 71 de persoane din Herson, Melitopol, Berdyansk, Skadovsk și din alte 10 orașe și localități din regiunile Herson și Zaporojie. Aceștia au descris 42 de cazuri în care forțele de ocupație rusești fie au dispărut cu forța civili, fie i-au reținut în mod arbitrar, în unele cazuri în regim de incomunicare, și i-au torturat pe mulți dintre ei.

Human Rights Watch a documentat, de asemenea, torturarea a trei membri ai Forțelor de apărare teritorială care au fost prizonieri de război. Doi dintre ei au murit.

Scopul abuzurilor pare a fi obținerea de informații și insuflarea fricii pentru ca oamenii să accepte ocupația, în timp ce Rusia încearcă să își afirme suveranitatea asupra teritoriului ocupat, încălcând dreptul internațional, a declarat Human Rights Watch.

Șocuri electrice, bătăi și tortură

Persoanele intervievate au descris faptul că au fost torturate sau au asistat la tortură, prin bătăi prelungite și, în unele cazuri, prin șocuri electrice. Aceștia au descris răni, inclusiv coaste și alte oase și dinți rupți, arsuri grave, contuzii, vase de sânge sparte în ochi, tăieturi și vânătăi.

Un fost organizator de proteste deținut, care a solicitat anonimatul, a declarat că forțele rusești l-au bătut cu o bâtă de baseball în detenție. Un alt protestatar a fost spitalizat timp de o lună din cauza rănilor provocate de bătăile primite în detenție. Un al treilea a declarat că, după șapte zile de detenție, „abia putea merge” și avea coaste rupte și o rotulă ruptă.

Soția unui bărbat pe care forțele rusești l-au reținut timp de patru zile, în urma unei percheziții domiciliare la începutul lunii iulie, a declarat că cei care l-au capturat l-au bătut pe soțul ei cu o bară de metal, au folosit electroșocuri pe el, l-au rănit la umăr și i-au provocat o comoție.

Descriind frica omniprezentă, un jurnalist din Herson a spus: „Nu știi când vor veni după tine și când îți vor da drumul”.

În mai multe cazuri, forțele rusești au eliberat deținuții numai după ce aceștia au semnat o declarație prin care promiteau să „coopereze” cu autoritățile sau au înregistrat un videoclip în care îi îndemnau pe alții să coopereze.

În toate cazurile de detenție, cu excepția unuia singur, forțele rusești nu au spus familiilor unde sunt deținuți cei dragi, iar biroul comandantului militar rus nu a furnizat nicio informație familiilor care au solicitat-o.

Legile războiului permit unei părți beligerante într-un conflict armat internațional să rețină combatanți ca prizonieri de război și să interneze civili în detenție nepenală dacă activitățile acestora reprezintă o amenințare gravă la adresa securității autorității care îi deține.

Detenția arbitrară, izolarea ilegală și disparițiile forțate sunt toate interzise în temeiul dreptului internațional umanitar și pot constitui sau implica mai multe crime de război.

Tortura și tratamentul inuman al oricărui deținut sunt interzise în orice circumstanțe în temeiul dreptului internațional și, atunci când sunt legate de un conflict armat, constituie o crimă de război și pot constitui, de asemenea, o crimă împotriva umanității.