Plata cu cardul, obligatorie în România: ce spune legea, în speranța reducerii evaziunii fiscale
Guvernul se dă peste cap pentru a forța adoptarea plăților cu cardul într-un număr cât mai mare de magazine din România, dar și în locațiile de prestări servicii. Consensul este că, prin evitarea plăților cu numerar, se face un pas în plus spre eliminarea evaziunii fiscale.
Pentru a combate evaziunea fiscală în rândul comercianților și prestatorilor de servicii, autoritățile române vor să revină asupra plafonului stabilit inițial de la care apare obligația ca o persoană juridică să-ți ofere posibilitatea achitării cu cardul a unor produse sau servicii. În teorie, exista de mult timp un proiect în acest sens, dar având în vedere afinitatea exacerbată a românilor pentru plățile cu cardul din perioada pandemiei și evitarea numerarului, nu ar trebui să vină ca o surpriză grăbirea procedurilor.
Este important de reținut că aceste schimbări legislative nu afectează în niciun fel clienți. Banii în format cash sau numerar nu pleacă nicăieri în România. În schimb, discutăm exclusiv de obligativitatea unor comercianți sau prestatori de servicii de a-ți oferi în mod obligatoriu posibilitate să plătești ceva și cu cardul de credit sau debit.
Cine trebuie să aibă POS, să te ajute să plătești cu cardul
La momentul de față, conform legii, comercianții de produse și prestatorii de servicii care au o cifră de afaceri anuală ce depășește 50.000 de euro trebuie să accepte plata cu cardurile bancare. Firmele care nu se conformează la această particularitatea legislativă riscă amenzi între 20.000 și 50.000 de lei.
Proiectul de Ordonanță Guvernamentală pe care îl găsești la această adresă prevede modificarea plafonului menționat mai sus la 10.000 de euro, cifră de afaceri anuală. Varianta inițială a legii, cea care prevedea pragul de 50.000 de euro a fost introdusă prin OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.
Conform avocatnet, legiuitorul a reglementat prin Legea 193 un prag al cifrei de afaceri de 10.000 de euro, începând cu care operatorii economici aveau obligația de a pune la dispoziția clienților posibilitatea de a plăti cu cardul, însă prin Legea nr. 191/2018, acest prag a fost majorat la 50.000 de euro, în condițiile în care obligația era în vigoare de la 1 ianuarie 2017, măsura fiind, la data modificării legii, deja implementată.
Noua măsură, dacă este adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, își va face resimțite efectele în piață începând cu 1 ianuarie 2023.