Descoperire macabră în Mariupol. Autoritățile nu pot să facă nimic, orașul e pe mâna rușilor
Autoritățile din Mariupol au găsit o altă groapă comună cu peste 100 de cadavre. Consilierul primarului din Mariupol a raportat descoperirea unei alte gropi comune cu peste o sută de cadavre, precizând totodată că exhumările din acest oraș portuar ucrainean au fost definitiv paralizate.
Ce s-a descoperit în Mariupol. Orașul a rămas o ruină
„Descoperiri triste în fiecare săptămână. O nouă groapă comună sub dărâmături pe malul stâng. Strada Kievskaya, nr. 53. Încă o dată, peste o sută de cadavre de oameni de la sfârșitul lunii februarie”, a scris Petró Andryushchenko într-un mesaj pe Telegram.
El a subliniat că „ocupanții îndepărtează molozul din apropiere și, din nou, nu se vorbește de reînhumare”, adăugând că „oamenii trăiesc de fapt încă în cripte”.
„Exhumările sunt de fapt paralizate. Autoritățile de ocupație sunt atât de hotărâte să creeze o imagine de recuperare încât nu îngroapă cadavrele. Mormintele stradale temporare devin încet-încet permanente”, a precizat el.
Ministerul rus al Apărării a raportat la 20 mai retragerea totală a armatei ucrainene de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, ceea ce a certificat capturarea orașului de către Moscova. Orașul a fost asediat timp de săptămâni de trupele rusești, care l-au distrus practic în timpul asaltului lor.
Crime de război
Săptămâna aceasta, organizația neguvernamentală Amnesty International a denunțat că atacul comis la 16 martie de forțele ruse împotriva teatrului din orașul Mariupol (sud-est), a fost „o crimă de război clară”, care s-a soldat cu moartea a cel puțin o duzină de persoane.
În raportul ‘Children: Atacul asupra teatrului dramatic regional Donețk din Mariupol, Ucraina’, organizația documentează modul în care atacul a fost probabil efectuat în mod deliberat, deși știa că sute de civili se adăposteau în această unitate.
„După luni de investigații riguroase, analiza imaginilor din satelit și interviuri cu zeci de martori, am ajuns la concluzia că atacul a fost o crimă de război clară comisă de forțele ruse”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard. .
A remarcat că „multe persoane au fost rănite sau și-au pierdut viața în acest atac nemilos” și a subliniat că „este probabil ca moartea lor să fi fost cauzată de atacul deliberat al forțelor ruse împotriva civililor ucraineni”.
„Curtea Penală Internațională (CPI) și toate celelalte instanțe care au jurisdicție asupra crimelor comise în timpul acestui conflict trebuie să investigheze acest atac ca pe o crimă de război. Toți cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere pentru că au provocat atâtea morți și distrugeri”, a susținut Callamard.