19 iun. 2022 | 08:35

Armata Marii Britanii vrea să facă tancuri “inteligente”: cum folosește computerele cuantice

ACTUALITATE
Armata Marii Britanii vrea să facă tancuri “inteligente”: cum folosește computerele cuantice

Ministerul Apărării din Marea Britanie tocmai a cumpărat un computer cuantic pentru a investiga dacă tehnologia ar putea într-o zi să facă tancurile inteligente.

Conform New Scientist, Richard Murray, CEO-ul startup-ului de calcul cuantic Orca, a anunțat acordul recent. Potrivit lui Murray, o parte din motivul pentru care produsul Orca a atras atenția Ministerului de Justiție este pentru că unele dintre produsele lor pot fi încadrate pe un raft obișnuit de computer și pot funcționa la temperatura camerei.

„Se pretează la toate aceste tipuri de lucruri și este mai durabil”, a spus Murray pentru publicație. „Vreau să spun, într-o zi, poate un avion de luptă. Cred că ne concentrăm mai ales pe o platformă la scară mai mare”.

Cum vor fi tancurile inteligente

Dar există o mare problemă: nu este clar ce ar trebui să facă aceste computere la bordul oricărui tip de echipament militar, mai ales dacă oamenii de știință nu au demonstrat încă dacă există aplicații inovatoare, în lumea reală, pentru acest tip de tehnologie.

„Acest dispozitive pe care le trimitem cu siguranță nu vor face nimic ce un computer clasic nu va face și presupun că, din această perspectivă, este un instrument de cercetare”, a spus Murray pentru New Scientist. „Există o mulțime de activități finanțate în acest moment”.

E destul de vag. Din punct de vedere istoric, s-a demonstrat că computerele cuantice accelerează foarte mult rezolvarea unor probleme matematice foarte specifice. Cum ar putea fi aplicate aceste capacități pentru a ajuta într-un context militar este și mai puțin clar.

„Ambiția noastră este ca această tehnologie să faciliteze semnificativ comunicarea pe câmpul de luptă prin aplicații precum recunoașterea imaginilor și managementul senzorilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Orca pentru New Scientist.

„Această tehnologie va face procesarea informațiilor pentru deciziile de comandă pe câmpul de luptă mai agilă și va reduce riscurile legate de partajarea datelor cu un procesor care nu poate fi instalat, situat în afara câmpului de luptă”.

Dacă computerele cuantice ar putea permite, de fapt, tancurilor să devină mai inteligente și să ofere armatei Marii Britanii un avantaj suficient de semnificativ pe câmpul de luptă rămâne de văzut.