05 iun. 2022 | 14:50

De ce nu ar trebui să ne dorim așa-zisa Taxă de Solidaritate: ne va afecta direct

ACTUALITATE
De ce nu ar trebui să ne dorim așa-zisa Taxă de Solidaritate: ne va afecta direct

Coaliția de guvernare ar avea în discuție o măsură care să crească impozitele marilor companii care activează în România. Ar fi vorba despre o așa-zisă taxă de solidaritate, de 1% din cifra de afaceri pe care o înregistrează giganții. Doar că ideea nu e bună, spun experții!

Deși impozitarea companiilor mari poate suna bine și ne duce cu gândul că vom reuși să adunăm mai mulți bani la buget, într-o perioadă în care suferim de deficit, nu e deloc așa. Cel puțin asta este opinia exprimată de Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.

De ce am avea de suferit, de fapt

Dacă măsura s-ar aplica, inflația ar fi încurajată să crească și mai mult. Practic, am genera noi scumpiri pe piața aflată deja sub presiunea unor creșteri explozive.

„Aflăm din nou despre noi taxe din presă, deşi am cerut mereu să avem nişte discuţii aşezate despre sistemul fiscal din România. Discuţiile nu se materializează într-un cadru structurat, dar în fiecare săptămână auzim alte idei. Săptămâna trecută era impozitul progresiv, săptămâna asta este taxa de solidaritate pe cifra de afaceri. Săptămâna viitoare, cine ştie.

Despre taxa pe solidaritate nu pot decât să reiau ce am spus şi la finele anului trecut (…) când am avut aceeaşi discuţie. Nu înţelegem rostul taxelor pe cifra de afaceri.

Un procent care pare mic, în realitate, poate reprezenta mult mai mult decât impozitul pe profit. Mai ales în contextul actual, o taxă pe cifra de afaceri va contribui la inflaţie.

Companiile care sunt deja bune plătitoare de taxe şi impozite sunt strânse cu uşa de multiplele crize prin care trece economia şi nu vor avea de ales decât să transfere aceste costuri suplimentare în preţuri. Taxa pe cifra de afaceri va deveni foarte repede o taxă pe consum”, a subliniat Burnete, într-o opinie transmisă vineri agenției Agerpres.

Potrivit informațiilor apărute în presa locală pe surse, taxa pe solidaritate ar urma să fie aplicată de anul viitor. Măsura ar urma să se aplice pentru mai bine de 300 de giganți locali, cu afaceri mai mari de 100 de milioane de euro (la cursul BNR din data de 31 decembrie 2020: 4,8694 lei/euro).

De reținut că vorbim doar despre ipoteze, nefiind certitudini confirmate la nivel guvernamental. Cert este că România are acum un buget public sub mare presiune, avem mai multe cheltuieli decât venituri, motiv pentru care se discută posibile variante care să genereze mai multe fonduri, atât de necesare în această perioadă!