16 mai 2022 | 15:42

Premieră în știință: cercetătorii cresc plante în sol de pe Lună

ACTUALITATE
Premieră în știință: cercetătorii cresc plante în sol de pe Lună

Cercetătorii de la Universitatea din Florida au avut doar 12 grame de „regolit lunar” cu care să lucreze. Oamenii de știință de la Universitatea din Florida au finalizat o premieră mondială (și lunară) prin creșterea plantelor în sol de pe Lună.

Cercetătorii au folosit mostre obținute de misiunile Apollo 11, 12 și 17, dar nu au avut prea multe cu care să lucreze. În timp ce un total de 382 de kilograme de sol și roci au fost aduse înapoi pe Pământ de pe Lună, cercetătorii au primit doar 12 grame de așa-numitul „regolit lunar” de la NASA. Totuși, asta a fost mai mult decât cele patru grame pe care le-au cerut.

Oamenii de știință Rob Ferl și Anna-Lisa Paul au trebuit să aibă răbdare pentru a pune mâna și pe sol. Ei au aplicat de trei ori pe parcursul a 11 ani pentru mostre. Echipa a folosit godeuri de dimensiunea unui degetar în plăci de plastic, care sunt de obicei folosite pentru cultivarea celulelor, ca vase. Apoi, oamenii de știință au plasat un gram de pământ în fiecare dintre acestea, au adăugat o soluție nutritivă și apoi au pus câteva semințe de creson (Arabidopsis thaliana). Ei au plantat semințele în alte tipuri de sol ca parte a unui grup de control, inclusiv solul marțian simulat, soluri din medii extreme și o substanță care imită solul lunar.

Agricultură pe Lună: ce-o să mâncăm acolo, după ce colonizăm planeta

Studiile oamenilor de știință sugerează că, în viitorul apropiat, omenirea ar putea să crească legume și fructe pe Lună. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de singurul satelit natural al Pământului, Luna. L-au privit, l-au admirat, ba chiar i-au atribuit calități dumnezeiești.

Ani mai târziu, dezvoltarea tehnologiei a făcut ca omul să ajungă să pășească pe Lună. În 1969, Neil Armstrong spunea: „un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”. Timp de zeci de ani, aselenizarea a reprezentat motiv de controverse, teorii ale conspirației susținând că aceasta nu ar fi avut, în realitate, loc, totul fiind parte al unui plan bine gândit de Guvernul american.

Aceste teorii au fost influențate de stoparea programelor NASA, în anii ’70, din pricina costurilor ridicate ale operațiunilor, ce nu mai puteau fi susținute de bugetul SUA.