16 iul. 2023 | 13:25

Orașul din România care stă pe o rețea de tuneluri. Secretele și misterele de sub “patria cutremurelor”

ENTERTAINMENT
Orașul din România care stă pe o rețea de tuneluri. Secretele și misterele de sub “patria cutremurelor”

Un oraș aparent simplu din România ascunde, în mod surprinzător, un al doilea „oraș”, subteran. Sute de beciuri si tuneluri au fost acoperite, în timp ce locuitorii orașului trăiesc deasupra a ceea ce era cândva, o așezare legendară.

Orașul Focșani prezintă în subsolurile sale numeroase galerii și beciuri care dăinuiesc în taină. Reconfigurarea orașului din timpul perioadei comuniste a dus la îngroparea mai multor tuneluri. Nu mulți dintre focșăneni știu că trăiesc deasupra a ceea ce reprezenta un oraș format dintr-o rețea complexă de catacombe.

La acea vreme, orașul era împărțit între Moldova și Țara Românească, iar aceste beciuri erau construite pe diferite niveluri pentru a-i deruta pe hoți și pe cei care năvăleau asupra orașului. Începând cu 1977 foarte multe demolări au avut loc însă locuitorii au început să descopere numeroase construcții în fundațiile blocurilor.

Spre exemplu, în locul în care astăzi există hotel Unirea, anterior a fost descoperit un beci imens care a fost aruncat în aer cu dinamită. Un alt tunel a fost găsit în cadrul complexului Zimbru. Totodată, în fața fostei biserici „Domneasca”, au fost descoperite 6 beciuri, toate având o lungime de 12 metri și lățime de 8 metri.

După ce mai multe săpături au fost efectuate în cadrul mai multor construcții, au fost descoperite mai multe astfel de locuri subterane. De asemenea, în zona Ceasului din centru și lângă Teatru a mai fost descoperit un beci.

Un oraș din România adăpostește un real mister subteran

Undeva la începutul anilor 2000, atunci când muncitorii reparau podelele Colegiului Național „Al. I. Cuza” au dat peste un astfel de beci. Acesta se afla chiar sub o sală de curs. Nu s-au dispus cercetări amănunțite, iar locul a fost îngropat.

Locuitorii orașului Focșani sunt de părere că trăiesc deasupra unui fost oraș legendar. Se pare însă că orașul a fost plin de asemenea catacombe, potrivit unei corespondențe între Primăria orașului Focșani și Cercul de Recrutare Județean Putna din anul 1934.

Atunci se știa de existența a aproximativ 280 de astfel de beciuri. Potrivit calculelor autorităților de atunci, în aceste adăposturi s-ar fi putut refugia aproximativ 15.000 de locuitori, în condițiile în care, la acea vreme, numărul de locuitori era dublu.

Istoricii consideră că aceste beciuri aveau rolul de a adăposti bunurile în cazul contrabandei cu alcool, dar și protejarea propriei viți. Acest oraș negustoresc de graniță, fiind vamă între Focșanii Moldoveni și Focșanii Munteni, existând această rețea subterană veche de câteva secole, fiind utilizată la comerțul ilicit cu alcool.

Astfel, oamenii evitau taxa de graniță impusă între cele două țări. Totodată, orașul era locuit de negustori bogați, iar mulți dintre aceștia erau evrei care alegeau beciurile ca loc de adăpost pentru averile sale. Beciurile erau construite unul peste altul, pe mai multe niveluri. Astfel, dacă primul era gol, în cel de-al doilea erau depozitate averile.

Cel mai lung tunel măsura 40 de metri și a aparținut unui locuitor pe nume Nică Tătaru, fiind pe strada Mare a Unirii la nr.386. Cel de-al doilea a aparținut lui Dima Enache care se afla pe strada Vasile Chilian la nr.17 și subsolul de la clădirea Gării cu 31 de metri fiecare.

Un tunel de pe strada Tăbăcari a fost păstrat, acesta aparținând lui Vasile Nistor și fiind construit de către familia Popescu undeva la sfârșitul secolului al XIX-lea pe două nivele, reușind să fie foarte bine conservat datorită celor două aerisiri cu care era dotat.

Tunelurile erau folosite de negustori pentru contrabanda între Moldova şi Muntenia, înainte de Unirea de la 1859, potrivit istoricilor

Tunelurile erau folosite de negustori pentru contrabanda între Moldova şi Muntenia, înainte de Unirea de la 1859, potrivit istoricilor