05 mai 2022 | 11:43

Obligatoriu de la 1 iulie, în România: riști să dai la stat 100.000 de lei pe amenzi, dacă nu te conformezi

ACTUALITATE
Obligatoriu de la 1 iulie, în România: riști să dai la stat 100.000 de lei pe amenzi, dacă nu te conformezi

Se schimbă legislația în România privind transportul de mărfuri. Noile măsuri reglementează această activitate mai dur și instituie amenzi usturătoare pentru transportatorii care nu respectă prevederile legale.

Sistemul RO e-transport urmează să se aplice în mod obligatoriu începând cu dată de 1 iulie 2022, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier pe teritoriul României, conform OUG 41/2022, publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută (pe 11 aprilie 2022). Ulterior, acesta va fi obligatoriu, de la 1 iulie 2022.

„Sistemul vizează, în esență, toți operatorii economici de la noi care vând sau cumpără produse riscante ce sunt transportate pe căile rutiere – persoane juridice, că și PFA-uri, ÎI-uri sau IF-uri. Potrivit ultimelor informații disponibile, însă, nu este exclusă complet varianta prelungirii termenului de aplicare, în condițiile în care administrația fiscală nu a parcurs încă toți pașii necesari – organizarea unor licitații etc”, explică specialiștii Mihai Petre, Director, Consultanță Vamală, EY România și Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerț Internațional, EY România.

Conform analiștilor, importatorii și exportatorii sunt vizați direct de noul sistem național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat (legume, fructe, băuturi, materiale de construcții, îmbrăcăminte și încălțăminte)

Practic, va deveni obligatorie declararea anticipată a datelor aferente transporturilor pe teritoriul național. Ele vor fi valabile pentru o perioada prestabilită de la dată începerii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate până la intrarea pe teritoriul național sau până la punerea în mișcare a vehiculului transportor.

Amenzile sunt dure pentru cine încalcă noua lege

În cele din urmă, un alt aspect esențial este cel privitor la sancțiuni, care nu sunt deloc de neglijat. Încălcarea noilor prevederi legale ce intră în vigoare la 1 iulie pentru transportatori se sancționează cu amenzi cuprinse între 5.000 lei și 100.000 lei, precum și cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate (în situații specifice, de exemplu, în cazul nedeclarării bunurilor)

Guvernul a declarat că sistemul va monitoriza în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, astfel: transportul bunurilor achiziționate și livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale, transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul național.

„Reducerea evaziunii fiscale este unul din obiectivele pe care mi le-am asumat în acest an. Românii trebuie să beneficieze de investiții publice și de un nivel de trăi mai bun susținute din colectarea cât mai eficientă a taxelor și impozitelor. Implementarea atât a radarului mărfurilor, RO e-Transport, cât și a RO e-Factură sunt măsuri de prevenire și reducere a evaziunii care își vor dovedi eficacitatea în scurt timp”, a transmis Adrian Caciu, ministrul Finanțelor.