Filme celebre care ar fi trebuit să se termine diferit: motivele pentru care s-a întâmplat asta
Multe filme trec printr-un proces de testare, în care publicului i se arată o scurtă descriere și apoi i se cere să ofere feedback. În funcție de ceea ce spun spectatorii, realizatorii de film ar putea face modificări, mai ales dacă există un element asupra căruia publicul se arată nemulțumit. Așadar, inclusiv finalul unui film ar putea fi schimbat, dacă „Măria Sa” dorește.
Destul de multe blockbustere, chiar și dintre cele clasice, au primit ajustări extreme, deoarece publicul a avut reacții negative asupra modului în care realizatorii de film au ales să încheie intriga.
În unele cazuri, finalurile concepute inițial aveau sens din punct de vedere narativ sau tematic, dar spectatorii au plecat fără catarsisul pe care și-l doreau cu disperare. Alteori, finalurile au fost atât de proaste încât publicul nu a suportat să vadă așa ceva și a reacționat în consecință. Indiferent de motiv, s-ar putea argumenta în mod rezonabil că aceste filme au fost ajutate de contribuția publicului.
Ai putea fi surprins să afli că unele dintre acele filme care au făcut istorie și-au schimbat finalul.
Acestea fiind spuse, hai să vedem câteva dintre filmele care au beneficiat de „schimbarea la față”.
Fatal Attraction, unul dintre acele filme care ar fi trebuit să se termine altfel
Fatal Attraction s-a confruntat cu o dilemă interesantă: ar trebui, filmul, să rămână fidel propriei povești sau să ofere publicului ceea ce își dorește? Thrillerul, care spune povestea unui bărbat a cărui amantă devine periculos de posesivă, era plănuit să se încheie inițial cu sinuciderea lui Alex (Glenn Close), după ce se asigura că amprentele lui Dan (Michael Douglas) sunt peste tot. Finalul ar fi fost perfect, în concordanță cu tonul și temele intrigii. Singura problemă: publicul de test nu a reacțioanat așa cum ar fi trebuit, sugerându-se că Dan ar fi trebuit s-o omoare.
Regizorul Adrian Lyne a refuzat să filmeze un nou final în care Dan încearcă s-o înece pe Alex într-o cadă, iar apoi soția lui, Beth (Anne Archer), să o împuște, așa că Tanen i-a oferit 1,5 milioane de dolari în plus pentru a o face. Lyne a acceptat, la fel cum a făcut și Michael Douglas. Glenn Close, în schimb, s-a opus cu înverșunare. Actrița a spus: „M-am luptat timp de două săptămâni. Avea să transforme un personaj pe care îl iubeam într-un psihopat însetat de sânge”.
Criticul Roger Ebert a fost de acord cu Glenn Close, în recenzia sa despre film, scriind: „Ce se întâmplă aici? Le lipsește curajul de a-și urma convingerile până la capăt? Se pare că au talent să găsească scenarii care te pun pe gânduri și sensibile, despre adulți interesanți, și apoi să le adauge formule groaznice și clasice tipice pentru Hollywood. Fatal Attraction avea, în mod clar, potențial de a fi un nominalizat la Oscar. Am ieșit simțindu-mă înșelat și trădat”.
În ciuda criticilor, Fatal Attraction a fost un succes uriaș, devenind filmul cu cele mai mari încasări din 1987.
Finalul original a fost inclus ca bonus în diferite versiuni DVD/Blu-ray ale filmului.
Pretty in Pink intră, de asemenea, la categoria „filme refăcute”
Ultima schimbare a finalului Pretty in Pink a fost una bruscă. După cum știi deja, filmul spune povestea unui copil bogat pe nume Blane (Andrew McCarthy) care cedează presiunii colegilor și renunță la un acord de a o invita pe Andie (Molly Ringwald) la balul de absolvire. În versiunea originală, ea merge cu Duckie (Jon Cryer) în schimb, iar filmul se termină cu o poveste de dragoste între cei doi. Scenaristul și producătorul John Hughes ar fi intenționat să facă un comentariu despre diferențele dintre clasele sociale și despre cât de greu este să treci de aceste bariere.
Totuși, publicul nu simțea această idee ca fiind una care să aibă trecere. Potrivit regizorului Howard Deutch, „Oamenilor nu le-a păsat de politică; au vrut ca ea să se aleagă cu băiatul drăguț”.
Pe lângă faptul că trebuia să se conceapă un nou final care să satisfacă dorința publicului țintă, au existat câteva probleme logistice pe care realizatorii de film au trebuit să le rezolve. McCarthy, spre exemplu, care se tunsese, între timp, pentru un alt rol, a fost nevoit să poarte o perucă destul de prost făcut, pentru refilmarea scenelor.
Pride & Prejudice, diferit pentru englezi și americani
Poate părea greu de crezut că Pride & Prejudice ar avea nevoie de un final alternativ, având în vedere că se bazează pe binecunoscutul roman scris de Jane Austen. Cu toate acestea, există o diferență destul de mare în ceea ce privește sfârșitul, în funcție de unde locuiai, în lume, în momentul în care ai văzut filmul. Versiunea britanică s-a încheiat cu tatăl lui Elizabeth (Donald Sutherland) dându-i lui Darcy (Matthew Macfadyen) permisiunea de a se căsători cu fiica sa, apoi indicându-se că ar fi dispus să-și căsătorească și celelalte fiice ale sale, dacă își găsesc pețitori potriviți.
Când filmul a fost testat pe publicul american, regizorul Joe Wright a reintrodus un final pe care publicul britanic de test l-a respins categoric și i-a întruchipat pe Elizabeth (Keira Knightley) și Darcy sărutându-se și mângâindu-se în lumina lunii. Așadar, americanilor le-a plăcut varianta un pic mai grafică și mult mai romantică.
Nu toată lumea a aprobat această schimbare. Elsa Solender, membru și fost președinte al Societății Jane Austen, din America de Nord, a spus că finalul „nu are nimic din Jane Austen în el, este incompatibil cu primele două treimi din film”, în plus, insultă publicul cu „cu banalitatea lui”.
28 Days Later ar fi putut fi și mai sumbru
Din toate punctele de vedere, 28 Days Later este un film destul de sumbru. La urma urmei, este vorba despre un virus care distruge cea mai mare parte a Regatului Unit, transformând oamenii în creaturi asemănătoare unor zombi. Din acest motiv, Danny Boyle și scriitorul Alex Garland au ales să încheie filmul într-o notă cvasi-optimistă, pentru a nu îndepărta publicul.
Așadar, ei filmat și un al doilea final, mult mai întunecat, care a fost inclus ca bonus pe lansarea DVD britanic. Acest final se încheie cu protagonistul Jim (Cillian Murphy) care moare într-un spital părăsit.
Final Destination s-a vrut, inițial, a fi un pic mai romantic
Producătorii Final Destination intenționau inițial să facă ceva mult mai grandios decât un simplu film menit să șocheze și cam atât. Povestea urmărește un grup de adolescenți care coboară dintr-un avion cu puțin timp înainte ca acesta să explodeze, iar asta doar datorită premoniției unuia dintre băieți. „Moartea” se supără pe ei și încearcă din răspunteri să termine ce a început în avion, dar nu a izbândit.
În forma inițială, filmul conținea mai multe elemente care s-au dovedit extrem de nepopulare, în timpul testării: o poveste de dragoste, un final ambiguu și moartea lui Alex (Devon Sawa). În mod clar, spectatorii nu au fost interesați de asta. Realizatorii de film au decis să păstreze ceea ce funcționează, așa că au eliminat romantismul și l-au cruțat pe erou.
Modificările au dat atât de bine încât au dat naștere unei întregi francize care se situează la granița dintre filmele de groază și cele cu și despre adolescenți/tineri. Totuși, și această variantă de final, un pic mai romantică, este inclusă pe DVD-uri.
Publicul a vrut răzbunare pentru moartea lui Susie, în The Lovely Bones
Adesea, regizorii își editează filmele pentru a nu șoca chiar atât de mult publicul de test. Peter Jackson a trebuit să adauge o scenă înspăimântătoare la adaptarea sa după „The Lovely Bones”, de Alice Sebold, pentru a-i mulțumi pe spectatori. Filmul spune povestea unei fete de 14 ani pe nume Susie Salmon (Saoirse Ronan), care observă din cer cum familia ei încearcă să se vindece după ce ea este ucisă. Stanley Tucci îl interpretează pe George Harvey, pedofilul cel care i-a luat viața – și face asta absolut senzațional.
În timpul vizionărilor de test, publicul a fost consternat de faptul că Harvey nu pățește ceea ce merită. Potrivit lui Jackson, echipa a trebuit să se întoarcă în sala de editare pentru a „adăuga, practic, mai multă… suferință. Am avut mulți oameni care ne-au spus că sunt dezamăgiți de această scenă, deoarece voiau să-l vadă pe Harvey în agonie. A trebuit să creăm o întreagă scenă a morții doar pentru a oferi oamenilor satisfacția de care aveau nevoie”.
Titanic ar fi putut să nu ia niciun Oscar
Titanic este unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Este cu totul posibil să nu fi fost cazul dacă finalul original ar fi fost lăsat intact. În versiunea teatrală, vânătorul de comori Brock Lovett (Bill Paxton) renunță la căutarea prețioasei bijuterii, cunoscută sub numele de Inima Oceanului, după ce aude povestea lui Rose (varianta Gloria Stuart). Fără îndoială, un gest cu o mare încărcătură emoțională, care ne arată cum femeia încearcă să mențină puritatea iubirii ei pentru Jack (Leonardo DiCaprio).
Celălalt sfârșit ar fi schimbat totul: bătrâna Rose urcă pe balustrada navei pentru a arunca bijuteria. Lizzy, nepoata lui Brock și Rose, observă că bunica ei plănuiește să sară peste bord. Rose îi avertizează să nu se apropie, apoi o lasă pe nepoată să o atingă doar un pic, înainte de a se arunca în apă.
Firește, și aceste final poate fi văzut pe extrasele DVD/Blu-ray disponibile.