30 apr. 2022 | 14:50

Faci bani din aceste activități? ANAF e cu ochii pe tine, cum poți să eviți amenzile

ACTUALITATE
Faci bani din aceste activități? ANAF e cu ochii pe tine, cum poți să eviți amenzile

Românii care câștigă bani în urma activităților din domeniul înfrumusețării sau întreținerii corporale trebuie să aibă mare grijă, deoarece legislația fiscală în vigoare prevede că banii trebuie declarați și trebuie plătite contribuțiile aferente către bugetul public național. În caz contrar, există sancțiuni care afectează direct portofelul!

Fiscul tocmai a anunțat că a elaborat și publicat un nou material informativ, respectiv Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/ întreținere corporală.

Există trei mari opțiuni pentru persoanele vizate de ANAF

„Persoanele fizice care intenționează să obțină venituri din prestarea unor
activități de înfrumusețare/întreținere corporală au obligația înregistrării în
registrul comerțului și autorizării funcționării și își pot desfășura activitatea în
următoarele forme de organizare:

a) individual și independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei întreprinderi familiale”, au transmis reprezentanții instituției.

Conform ANAF, ulterior înregistrării în registrul comerțului și autorizării funcționării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal competent Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

„În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de impunere”, a mai precizat instituția.

În aceeași ordine de idei, ANAF a mai anunțat și faptul că a publicat Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități.