29 apr. 2022 | 12:50

Doi afaceriști, cercetați penal pentru un contract în pandemie de peste 50 de milioane de lei

ULTIMA ORĂ
Doi afaceriști, cercetați penal pentru un contract în pandemie de peste 50 de milioane de lei

Tot mai multe nereguli făcute în pandemie au fost descoperite de oamenii legii. Doi afaceriști sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie pentru un contract de achiziţii publice de măşti de protecţie, în valoare de peste 50 de milioane de lei. Aceștia sunt acuzați, printre altele, de cumpărare de influență și spălare de bani, fiind puși sub urmărire penală împreună cu SC Sanimed International Impex SRL.

Nereguli grave în pandemie

Procurorii DNA cercetează penal doi oameni de afaceri, dar şi firma SC Sanimed International Impex SRL, pentru abuz în serviciu, cumpărare de influenţă, spălare de bani și posibile infracţiuni de fals şi înşelăciune.

Direcția Națională Anticorupție investighează o serie de infracţiuni făcute în pandemia de coronavirus, cum ar fi instigare la abuz în serviciu; dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite; cumpărare de influenţă; spălare de bani; fals şi înşelăciune (comise în diferite forme de participaţie).

Ce au descoperit procurorii anticorupţie

Procurorii români anticorupţie efectuează mai multe cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, pe parcursul anului 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, a fost încheiat un contract-cadru de achiziţii publice de măşti sanitare, în valoare de peste 50 de milioane de lei.

Cum s-au îmbogățit doi afaceriști români

Potrivit anchetatorilor, doi afacerişti ar fi convins funcţionari din cadrul Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) ca, prin încălcarea legii, să permită încheierea acordului-cadru ce viza cumpărarea a 1.750.000 măşti de protecţie. Astfel, ar fi fost falsificate mai multe documente care ar fi permis evitarea plății către statul român a unor penalităţi în valoare de 12.786.706 lei.

Citește și Sorin Oprescu, nou termen în dosarul de luare de mită. Magistrații CAB au amânat pronunțarea deciziei

DNA susține că, pentru a se asigura de obţinerea sau derularea în bune condiţii a contractelor de achiziţii publice cu materiale sanitare anti-coronavirus, unul dintre suspecţi ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanţă şi prestări servicii-intermediere, suma de 568.820 de lei.

Acuzații aduse de DNA

În felul acesta, ar fi fost vătămate interesele societăţilor participante în cadrul procedurii şi ale instituţiilor publice implicate în acţiunile de prevenire şi răspuns împotriva infecţiei cu Sars-Cov-2, cărora le erau destinate materialele de protecţie sanitară. Mai mult, s-ar fi obţinut un folos necuvenit de 22.906.031 de lei pentru societăţile controlate de suspecţi, atât pentru cea care a încheiat contractele, cât şi pentru firmele interpuse, mai dezvăluie Direcția Națională Anticorupție. Surse judiciare au declarat, pentru „Adevărul”, că persoanele vizate de DNA ar fi Cătălin Hideg şi Gloria Rusu.