Un asteroid „potențial periculos” se îndreaptă spre Pământ: ce spun astronomii
Un asteroid din apropierea Pământului „potențial periculos” trece pe lângă planeta noastră, urmat de unul și mai mare săptămâna viitoare. Dar nu vă faceți griji, Pământul nostru este în siguranță.
Asteroidul 418135 (2008 AG33) se va deplasa cu aproximativ 37.400 de kilometri pe oră, adică de aproximativ 30 de ori viteza sunetului, potrivit NASA. Se va afla la o distanță de 3,2 milioane de kilometri (2 milioane de mile) de Pământ, extrem de aproape în termeni cosmici, dar de aproximativ opt ori distanța Lunii până la noi, pentru context.
Asteroidul a fost descoperit pentru prima dată în 2008 și trece pe lângă planeta noastră la fiecare șapte ani. Ne-a “vizitat” ultima dată pe 1 martie 2015 și va trece din nou pe 25 mai 2029. Se estimează că are o lățime de aproximativ 350 până la 780 de metri, iar la capătul mai mare este de aproximativ două ori înălțimea clădirii Empire State, șase Taj Mahal plasate unul peste altul sau 144 de girafe. Sau două mii de dihori (puși capăt la capăt).
Un asteroid trece pe lângă Pământ, dar nu este periculos
Cu toate acestea, nu este nici pe departe cea mai mare rocă spațială care vine spre planeta noastră. Asteroidul 2006 JF42 va trece pe lângă noi pe 9 mai, la 40.700 km/h. Se crede că acea rocă spațială are între 380 și 860 de metri – peste înălțimea Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume. Ne va vizita apoi, din nou, pe 11 mai 2023 și în prezent se preconizează că se va apropia remarcabil de Pământ pe 4 mai 2159, trecând la doar 1,1 milioane de kilometri de planeta noastră.
Centrul NASA pentru Studii Apropiate de Pământ (CNEOS) urmărește toate rocile spațiale care se pot apropia destul de mult de Pământ. Ele sunt numite „potențial periculoase”, deoarece, deși probabilitatea ca ele să ne lovească este mică, se află pe orbite care ar putea – de-a lungul mileniilor – să evolueze, pentru a traversa, în cele din urmă, orbita Pământului. Urmărirea acestor roci spațiale ne ajută nu numai să fim cu ochii pe orice se apropie prea mult de noi, dar ne ajută să înțelegem și cum evoluează orbitele asteroizilor.
CNEOS urmărește orice obiecte apropiate de Pământ (NEO) care orbitează în jurul Soarelui și se află la 48 de milioane de kilometri de orbita Pământului, cu o dimensiune suficient de mare (30-50 de metri) care pot provoca daune semnificative pe Pământ.