Ce mai face statul cu banii, în numele tău: într-o singură zi s-a împrumutat o sumă uriașă, dar e de-abia începutul
Pentru luna aprilie, Ministerul Finanțelor Publice a programat împrumuturi consistente, care se ridică la aproximativ 3 miliarde de lei.
În prima zi a Săptămânii Mari, Ministerul Finanțelor a împrumutat 201,5 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark.
Aceste obligațiuni o maturitate reziduală la 48 de luni, la un randament mediu de 6,5% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Strict pentru ziua de luni, vorbim despre o valoare nominală de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 250,5 milioane de lei. Trebuie menționat că va apărea și o licitație suplimentară, prin intermediul căreia statul român intenționează să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.
Amintim faptul că Ministerul Finanțelor a planificat, în luna aprilie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de trei miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 2,7 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat.
Între timp, datoria publică se majorează și a trecut de 50% din PIB
În paralel, cifrele oficiale indică faptul că datoria publică a țării noastre a depășit pragul de 50% din PIB, pentru două luni la rând.
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) se situa, în februarie 2022, la 596,9 miliarde de lei, în creştere faţă de nivelul de 591,55 miliarde de lei consemnat în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor. Raportat la PIB, datoria guvernamentală a fost de 50,6% la sfârşitul lui februarie (50,2% din PIB la finalul lunii ianuarie 2022).
Concret, vorbim despre o datorie pe termen mediu şi lung de 579,158 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt de 17,741 miliarde de lei.
De notat că partea cea mai mare din datoria publică a României, mai exact suma de 497,556 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat, în timp ce împrumuturile însumau 90,1 miliarde de lei.