De-abia acum se vede forța adevărată a României: pentru ce suntem apreciați la nivel global
Agricultura continuă să fie unul dintre punctele forte ale țării noastre. Conform celor mai recente analize în domeniu, România ocupă un loc fruntaș în clasamentul suprafețelor agricole exploatate, dar și al producției.
Institutul Național de Statistică arată faptul că România ocupă al cincilea loc în topul ţărilor din Uniunii Europene, după suprafață agricolă exploatată.
Performanțe impresionante pentru România
Instituția notează că suntem printre primii 20 de producători importanți ai lumii la șapte produse agroalimentare (floarea-soarelui, lână, grâu, porumb, soia, struguri și miere). Printre altele, România se află pe poziția a 19-a la nivel mondial între producătorii de lână și pe poziția a 20- între producătorii de gâu. De asemenea, analizând ierarhia globală a producătorilor de soia și de struguri, reușim să fim pe poziția a 18-a cu 306.000 de tone și respectiv 938.000 de tone. Nu în ultimul rând, suntem pe poziția a 14-a la producția de porumb.
Nu în ultimul rând, trebuie notat faptul că aceste performanțe remarcabile sunt rezultatul direct al celor ce muncesc în agricultură și poate că nu întâmplător avem cel mai mare număr de angajați în acest domeniu, respectiv 20,5%.
Din fericire, anul acesta, muncitorii din agricultură vor fi încurajați și mai mult să nu renunțe la meseria lor, date fiind modificările legislative proaspăt apărute, care majorează salariul minim brut din domeniu, la nu mai puțin de 3.000 de lei, la fel ca în cazul Construcțiilor.
„Prin derogare de la prevederile art. 164 (…) din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, prevede actul normativ care implementează noul prag salarial.