Salarii de 4.000 de lei + bonuri de masă, refuzate de români. Ce trebuie să muncească de acești bani

Salarii de 4.000 de lei + bonuri de masă, refuzate de români. Ce trebuie să muncească de acești bani
Un loc de muncă bine plătit îi așteaptă pe românii care nu mai vin

Parlamentul a decis majorarea salariului minim într-un domeniu și acordarea nor facilități fiscale pentru cei care lucrează în sectorul în cauză. Cu toate astea, angajații pare că se feresc să ocupe posturile de muncă. Aceștia ar putea să fie plătiți cu 4.000 de lei și bonuri de masă. “Vrem să plătim, vrem să angajăm oameni cu carte de muncă, dar nu găsim”, spune un angajator.

Românii refuză salarii de 4.000 de lei și bonuri de masă: ,,vrem să angajăm, dar nu găsim”

Parlamentul a decis majorarea salariului minim din agricultură și acordarea unor facilități fiscale pentru cei care lucrează în acest sector. Cu toate astea, fermierii abia găsesc angajați pentru muncile câmpului.

Forța de muncă necesară în acest domeniul este mai mult decât deficitară la noi în țară, cu atât mai mult cu cât se prefigurează o criză alimentară. Cifrele arată că doar 2% din populația activă din România, care trăiește la țară, are calitatea de salariat în agricultură.

Proprietarul unei plantații de căpșuni din Dolj își petrece timpul căutând angajați care nu mai vin. Acesta a menționat că i-ar plăti cu 3.000 de lei brut pe lună și le-ar asigura un contract de muncă legal.

Din păcate, nu se găsesc oameni, iar cei mai mulți din domeniu preferă să lucreze cu 200 de lei/zi, plus mâncare și băutură, dar la ,,negru”. De asemenea, este vorba despre oameni care preferă să nu aibă obligația să vină zi de zi la lucru.

,,Vrem să plătim, vrem să angajăm oameni cu carte de muncă”

Iulică Dicu, fermier: “Vrem să plătim, vrem să angajăm oameni cu carte de muncă, dar nu găsim.” (Sursa: știrileprotv.ro)

Salariile ajung până la 4.000 de lei net (plus bonusuri de masă) la o fermă de vaci din județul Alba. Directorul a fost nevoit să aducă angajați din Asia chiar și în aceste condiții.

Dragoș Vasilovici, director fermă: ”În momentul de față avem patru muncitori din Nepal și ne gândim să completăm echipa tot cu muncitori nepalezi.”
Angajat din Nepal: “Lucrez la sala de muls. Sunt aici de un an și o lună.”

Unde aleg să plece?

În timpul acesta, agricultorii noștri pleacă în vestul Europei. Un bărbat susține că el și soția sa s-au întors acasă cu 10.000 de euro după 3 luni de muncă într-o pepinieră din Germania. Cei doi și-au renovat casa și se gândesc să se întoarcă la muncă în străinătate.

Gheorghe Ghera, agricultor: “Acolo ajungi la 70-80 de euro pe zi. 1500 îi pui bine, bani de trimis acasă.”

România nu-și poate plăti muncitorii din acest domeniu la concurență cu țările dezvoltate din vestul Europei. Practic, dintr-un câștig brut de 3.000 de lei, câștigul în mână va fi de 2.362 de lei.