Cum își pune statul singur piedică, în cursa dezvoltării: numeroase instituții publice refuză Cloud-ul Guvernamental
Odată cu apariția Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), instituțiile publice din România trebuie să depună eforturi pentru a îndeplini anumite condiții. Cele mai multe dintre ele, vin pe partea de IT și digitalizare, însă e cale lungă până când ne vom vedea cu ele puse la punct, în situația în care numeroase instituții publice refuză să participe la Cloud-ul Guvernamental.
Pentru persoanele care nu știu ce presupune acest cloud, menționăm faptul că acesta nu este altceva decât un instrument de digitalizare a administrației publice. Practic, reprezintă marele pas spre digitalizarea și scăparea de birocrație, pe care românii și le doresc atât de mult!
În acest context, amintim explicațiile ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, de la finele lunii martie.
Atunci, oficialul ne spunea că Executivul e impiedicat să îndeplinească condițiile pentru PNRR. De ce? Ei bine, se pare că din cele 24 de jaloane și ținte necesare a fi îndeplinite în trimestrul I pentru Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 2 jaloane, dintre care unul privind proiectul de cloud guvernamental, împiedică Guvernul să îndeplinească toate obiectivele propuse.
Ce se întâmplă, de fapt, cu instituțiile publice
Cu scopul realizării acestui cloud, autoritățile abilitate au realizat un chestionar, al cărui scop principal este de a descoperi de la instituții care este necesarul de resurse informatice. Chestionarul a fost trimis oficial în data de 14 februarie 2022 către un număr de 108 autorități și instituții publice din România, însă conform unei analize Profit.ro, „din 108 autorități și instituții publice din România, inclusiv structuri aflate sub autoritatea acestora, cărora le-a fost solicitată completarea unui chestionar, pentru dimensionarea cât mai precisă a infrastructurii hardware și software a viitorului Cloud Guvernamental al României, aproape un sfert dintre acestea au răspuns fie că nu doresc să utilizeze Cloud-ul Guvernamental, fie nu au răspuns solicitării, fie nu au completat chestionarul până la final”.
Există, astfel, șase instituții care au comunicat că nu vor completa chestionarul deoarece nu consideră necesară sau posibilă utilizarea infrastructurii Cloud-ului Guvernamental pentru serviciile informatice administrate. Acestea sunt:
-Agenția de Credite și Burse de Studii – ACBS (Ministerul Educației);
-Autoritatea Electorală Permanentă;
-Curtea Constituțională;
-Direcția Națională Anticorupție;
-Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC;
-Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A.