Statele Unite ar putea da arme Ucrainei pentru a ataca aerodromuri rusești
Pentagonul ia în considerare cererile Ucrainei pentru arme mai avansate pentru a „le oferi un pic mai multă rază de acțiune și distanță”, a declarat marți secretarul adjunct al Apărării Kathleen Hicks reporterilor. În timp ce Statele Unite au oferit miliarde de dolari în ajutor militar și echipamente Ucrainei, ucrainenii au cerut în mod repetat arme avansate și sisteme de apărare aeriană pentru a respinge forțele ruse.
Arme din partea SUA pentru Ucraina
Până acum, SUA au trimis Ucrainei aproximativ 50 de milioane de cartușe de muniție, potrivit CSIS. Ei au furnizat, de asemenea, peste 1.400 Stingers, 5.000 Javelins, drone Puma și Switchblade și multe altele, potrivit unei fișe informative a Casei Albe. Acest lucru i-a determinat pe unii să se întrebe dacă Statele Unite au un stoc suficient de mare de acele arme pentru a continua să înarmeze armata ucraineană.
„Producția totală de sisteme Javelin a fost de 37.739 de când a început producția în 1994. În fiecare an, forțele americane folosesc niște rachete pentru antrenament și testare. Astfel, ar putea rămâne între 20.000 și 25.000 de rezerve.
Statele Unite mențin stocuri pentru o varietate de posibile conflicte globale care pot apărea împotriva Coreei de Nord, Iranului sau Rusiei însăși. La un moment dat, acele stocuri vor scădea suficient de mult încât planificatorii militari să se întrebe dacă planurile de război pot fi executate. Statele Unite se apropie probabil de acest punct”, a declarat Mark F. Cancian de la CSIS într-o postare de marți, estimând că armele trimise în Ucraina reprezintă aproximativ o treime din inventarul total al SUA.
Hicks a declarat marți că Statele Unite sunt în contact constant cu alți parteneri NATO cu privire la modul de a introduce mai multe arme în Ucraina. Ea a luat, de asemenea, mult mai multe întâlniri cu contractorii de apărare din SUA pe această temă.
„Mă voi întâlni cu CEO-ul Raytheon astăzi și am o masă rotundă a CEO-ului mâine pe acest subiect într-un format clasificat”, a spus ea. Raytheon este unul dintre dezvoltatorii în comun ai Javelin-ului.
Statele Unite ajută Ucraina și cu informații.
„Știm că suportul de informații pe care îl oferim a fost vital. Ucrainenii au fost foarte clari despre asta și în mod public. Vom continua să facem asta, ceea ce consider a fi destul de ok”, a spus aceasta.
Fără a preciza exact ce este în el, Hicks a spus că Casa Albă urmează să anunțe un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în zilele următoare. Hicks și-a făcut remarcile în timpul unui mic dejun al Grupului Scriitorilor din Apărare.