„Ai negocia cu Hitler?” Premierul polonez îl critică pe Macron în legătură cu dialogul cu Putin
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, i-a reproșat premierului Franței, Emmanuel Macron, că menține deschis un canal de dialog cu Vladimir Putin. Parisul a pledat pentru menținerea unui canal de dialog deschis cu președintele rus, pe lângă sancțiunile UE.
De ce discută Macron cu Putin
Potrivit Palatului Elysée, Macron a vorbit cu Putin de cel puțin 16 ori de la începutul anului.
Însă premierul polonez a descris Rusia condusă de Putin drept un „stat totalitar-fascist” și a făcut apel la acțiuni ferme „care vor rupe în sfârșit mașina de război a lui Putin”.
„Domnule președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin? Ce ați obținut?”, a spus Morawiecki. „Ați fi negociat cu Hitler, cu Stalin, cu Pol Pot?”, a întrebat el în timpul unui discurs la Cracovia.
Președintele francez s-a alăturat altor lideri europeni, declarând că există „dovezi clare de crime de război” la Bucha, în afara Kievului, unde au fost descoperite cadavrele a zeci de civili.
„Sunt în favoarea unei noi runde de sancțiuni și în special în ceea ce privește cărbunele și benzina, trebuie să acționăm”, a declarat Macron la radio France-Inter.
Însă Morawiecki a cerut o comisie internațională de anchetă privind „genocidul” care ar fi fost comis de armata rusă în orașele ucrainene.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins acuzațiile, descriind scenele din afara Kievului drept o „provocare antirusească regizată”.
Între timp, ministrul francez pentru afaceri europene a apărat poziția guvernului privind dialogul pentru a încerca să dezvolte o operațiune umanitară sau să obțină o încetare a focului.
„Responsabilitatea Franței, care deține președinția Uniunii Europene (…) este de a profita de această oportunitate restrânsă pentru dialog”, a declarat Clément Beaune.
Reproșuri la Germaniei
„Nu este vorba de complicitate și vom face acest lucru în mod transparent cu partenerii noștri europeni”, a declarat el la RFI.
De asemenea, guvernul francez a negat zvonurile privind divizarea în cadrul blocului și spune că sancțiunile UE împotriva Rusiei au fost convenite în unanimitate.
Marți, Beaune a reiterat dorința Franței ca UE să impună „rapid” sancțiuni asupra cărbunelui și petrolului rusesc.
„Noi deținem președinția UE. Trebuie să construim un acord între cei 27. Este uneori frustrant pentru că este un proces lung”, a declarat el.
Potrivit lui Moarwiecki, Germania a fost „principalul obstacol în calea unor sancțiuni foarte puternice” împotriva Rusiei, din cauza dependenței sale de importurile de gaze.
Premierul polonez a criticat-o, de asemenea, pe fosta cancelară germană Angela Merkel pentru că a rămas „tăcută de la începutul războiului”.