Lavrov amenință NATO. Ce se întâmplă dacă se trimit trupe de menținere a păcii în Ucraina
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, amenință că tremiterea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina ar putea conduce la o confruntare directă între Rusia și NATO. Afirmațiile oficialului rus vin după ce Polonia a declarat, săptămâna trecută, că ar trebui trimisă o misiune internațională de pace în țara condusă de Zelenski, precum și mijloace necesare pentru a se apăra. Mai multe detalii, în continuare.
Serghei Lavrov, amenințări la adresa NATO
Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a avertizat miercuri că trimiterea unor forţe de menţinere a păcii în Ucraina nu este privită cu ochi buni de către Moscova, putând duce la un conflict direct între NATO și Rusia, transmite Reuters.
Afirmațiile vin după ce Polonia a susținut zilele trecute că o misiune internaţională de pace ar trebui trimisă în Ucraina, iar țării conduse de Volodimir Zelenski ar trebui să i se asigure mijloacele necesare pentru a se apăra.
În cazul în care NATO va trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina, o ciocnire directă va avea loc între forţele armate ale Federaţiei Ruse şi Alianţa Nord-Atlantică, a declarat Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.
„Colegii noştri polonezi au declarat deja că acum va avea loc un summit NATO şi că este necesar de trimis trupe de menţinere a păcii în Ucraina. Sper că ei înţeleg despre ce este vorba.
Va fi o ciocnire directă între forţele ruse şi cele ale Alianţei Nord-Atlantice, pe care nu numai că toată lumea dorea să o evite, dar mai şi spuneau că aşa ceva nu ar trebui să aibă loc în principiu“, a spus ministrul rus de Externe, într-o întâlnire cu un grup de studenţi şi profesori de la celebrul Institut de Stat pentru Relaţii Internaţionale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse (MGIMO).
Citește și: Polonia ar putea fi în pericol din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina
NATO vrea să evite un conflict „pornit dintr-o eroare“ cu Rusia
În aceeași întâlnire, Lavrov a acuzat SUA că fac „dificile“ negocierile ruso-ucrainene, afirmând că intenția Washingtonului este de a „domina“ ordinea mondială, inclusiv prin intermediul sancţiunilor.
„Negocierile sunt dificile, partea ucraineană îşi schimbă constant poziţia. Este greu să scapi de impresia că colegii noştri americani îi ţin de mână pe ucraineni“, a conchis oficialul rus.
Pe de altă parte, NATO declară că vrea să evite pe cât posibil un conflict direct cu Rusia, pe măsură ce luptele din Ucraina se apropie de graniţele Alianței.
O ciocnire între cele mai mari puteri nucleare ale lumii (SUA, Regatul Unit, Franța și Federația Rusă) este scenariul de coșmar pe care planificatorii militari s-au străduit să îl evite din momentul în care Uniunea Sovietică a achiziţionat prima sa bombă atomică la începutul Războiului Rece.
„Trebuie să facem toate eforturile pentru a preveni astfel de incidente şi, dacă se întâmplă, să ne asigurăm că nu scapă de sub control“, le-a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor, săptămâna trecută, înaintea summit-ului miniştrilor apărării Alianţei.