Produsul pe care îl folosești zilnic și-ar putea dubla prețul: la ce să te aștepți
Uleiul de floarea-soarelui este nelipsit din bucătăria gospodinelor din țara noastră, fiind folosit cu o frecvență zilnică. Din nefericire, acest produs se află în pericolul de a i se dubla prețul în perioada imediat următoare.
Ucraina intră în a treia săptămână de război cu armata rusă invadatoare, iar acum încep să se resimtă principalele efecte economice ale acestui conflict militar sângeros.
Pe lanțurile de aprovizionare cu mărfuri începe să apese o presiune din ce în ce mai mare, în special în zona alimentară, Rusia și Ucraina fiind doi jucători-cheie în aceste domenii. Întreruperile aprovizionărilor de aici încep să stârnească probleme.
Prețuri duble
Uleiul de floarea-soarelui e unul dintre produsele pe care am putea plăti dublu, în curând. Deja, de la izbucnirea războiului, prețul uleiului brut a crescut de două ori iar cel la floarea-soarelui de 1,8 ori.
”Prețul uleiului a putea ajunge la raft la 14-15 lei litrul”, estimează Cezar Gheorghe, analist Clubul Fermierilor Români.
Practic, inflația din prezent este deja usturătoare pentru buzunarele românilor.
“În mod normal, procesatorii ar cumpăra floarea-soarelui din România. Dar există perioade în care nu au de unde lua pentru că UE se comportă ca o destinație pentru floarea-soarelui de aici, iar competiția din partea procesatorilor stăini este mare.
În România există doar cinci procesatori mari ( Bunge, Expur, Argus, Ardealul Carei,Prutul Galați) iar în obiectul lor de activitate nu este inclusă depozitarea. Practic nu au unde să țină multă marfă și cumpără în stripuri de trei luni. Piața este una volatilă și nu poți cumpăra mult deodată pentru că riști să cumperi la un preț mare
(…) Capacitatea de procesare la nivel național există, dar trebuie încurajată retenția ( materiei prime n.red). Se procesează în jur de 1,5 milioane de tone în condițiile în ca capacitatea de procesare ( totală n.d) este de 2,6-2,8 milioane de tone. Procesarea nu este la maximum pentru că nu au acces la stocurile de semințe”, conform Clubului Fermierilor Români.