09 mart. 2022 | 14:01

Rusia ar putea intra în incapacitate de plată, anunță agenţia de rating Fitch. Ce înseamnă acest lucru

ULTIMA ORĂ
Rusia ar putea intra în incapacitate de plată, anunță agenţia de rating Fitch. Ce înseamnă acest lucru

Agenţia de rating Fitch a scăzut din nou grație datoriei ruse, semnalând astfel o intrare imimnentă în incapacitate de plată a Rusiei, potrivit AFP şi news.ro. Astfel că Fitch a plasat la începutul lunuu martie, la fel ca S&P Global Ratings şi Moody’s, ratingul datoriei pe termen lung a Rusiei în categoria ţărilor susceptibile să nu-şi poată rambursa datoria din cauza acumulării de sancţiuni economice după ce a invadat Ucraina.

Rusia, în incapacitate de plată

Cu toate acestea, agenţia a decis să retrogradeze ratingul de la ”B” la ”C”, din cauza ”evoluţiei care a subminat şi mai mult voinţa Rusiei de a-şi rambursa datoria publică”. Însă cu cât mai slab este ratingul, cu atât au mai puţină încredere au împrumutătorii în Rusia, astfel că nu va mai putea împrumuta bani cu dobânzi rezonabile.

În plus, pentru a-şi putea justifica această decizie, Fitch evocă un decret prezidenţial de la 5 martie care autorizează Rusia să ramburseze creditori din câteva ţări în rublă şi nu în devize străine. Agenţia de rating evocă și o decizie a Băncii centrale ruse de a restrânge transferul anumitor obligaţiuni nerezidenţilor.

”Mai general, o consolidare a sancţiunilor şi iniţiative susceptibile să limiteze comerţul cu energie cresc probabilitatea unei reacţii politice a Rusiei, inclusiv cel puţin o neplată selectivă a obligaţiilor sale suverane”, a spus Fitch.

În plus, este posibil ca barierele tehnice, cum ar fi o blocare a transferurilor de fonduri, să împiedice rambursarea datoriei. Se pare că o intrarea în incapacitate de plată a Rusiei ar fi o premieră din 1998.

Ce este implinirea suverană?

Nerambursarea suverană este incapacitatea unui guvern de a-și rambursa datoriile naționale. În mod obișnuit, țările ezită să nu își plătească datoria națională, deoarece acest lucru va face împrumutul de fonduri în viitor mai dificil și mai costisitor. Cu toate acestea, națiunile suverane nu sunt supuse legilor normale privind falimentul și au întotdeauna puterea de a scăpa de responsabilitatea pentru datoriile lor, adesea fără consecințe legale.

Națiunile care își mențin propria monedă și a căror datorie este denominată în acea monedă vor avea opțiunea de a reveni efectiv prin umflarea monedei lor și prin imprimarea mai multor bani pentru a acoperi partea restantă.

Investitorii în datoria suverană studiază îndeaproape statutul financiar și temperamentul politic al debitorilor suverani pentru a determina riscul de neplată suverană. Deficiențele suverane sunt relativ rare și sunt adesea precipitate de o criză economică care afectează națiunea care se află în incapacitate de plată. Crizele economice, revoltele politice și cheltuielile publice excesive și datoria pot fi toate semne de avertizare care duc la incapacitatea suverană.

Dacă potențialii creditori sau cumpărători de obligațiuni încep să suspecteze că un guvern nu își poate plăti datoria, uneori vor cere o rată a dobânzii mai mare ca compensație pentru riscul de neplată. Acest lucru creează ceea ce uneori se numește o criză a datoriilor suverane, care vede o creștere dramatică a ratei dobânzii cu care se confruntă un guvern din cauza fricii că nu își va onora datoria.

Guvernele care se bazează pe finanțarea prin obligațiuni pe termen scurt pot fi deosebit de vulnerabile la o criză a datoriilor suverane, deoarece obligațiunile pe termen scurt se confruntă deja cu un conflict dificil de nepotrivire a scadenței între finanțarea obligațiunilor pe termen scurt și valoarea activelor pe termen lung a bazei de impozitare a unei țări.

În cazul neîndeplinirii obligațiilor de plată a unei țări sau a unei creșteri a riscului de nerambursare, ratingul de credit suveran al unei țări va avea probabil de suferit. Agențiile de rating de credit vor ține cont de cheltuiala cu dobânzile țării, neregulile străine și procedurale și nerespectarea anterioare a termenilor obligațiunilor sau a altor instrumente de datorie.

Cu toate acestea, poate cea mai mare îngrijorare cu privire la un default suveran este impactul asupra economiei în general. În Statele Unite, de exemplu, ratele dobânzilor la multe credite ipotecare, împrumuturi auto și împrumuturi pentru studenți sunt legate de ratele Trezoreriei SUA. Dacă împrumutații ar experimenta plăți dramatic mai mari ca urmare a unei datorii ale SUA, rezultatul ar fi un venit disponibil substanțial mai mic de cheltuit pe bunuri și servicii, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la o recesiune.