Pe cine vrea Vladimir Putin să pună președinte în Ucraina. Se pregătește o „operațiune specială”
Președintele fugar Viktor Ianukovici, în vârstă de 71 de ani, se află în prezent la Minsk, în Belarus, iar Kremlinul se ocupă intens cu pregătirea acestuia „pentru o operațiune specială”, conform unor surse ale serviciilor de informații ucrainene, citate de publicația Ukrainska Pravda.
Vladimir Putin a decis pe cine vrea să pună președinte în Ucraina
„Informațiile primite indică posibila pregătire de către Kremlin a unei operațiuni de informare sau a unei acțiuni de returnare a fostului președinte Ianukovici în Ucraina sau de a publica un apel în numele său către poporul ucrainean în viitorul apropiat”, a declarat sursa citată.
Actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reușit să câștige alegerile din 2019.
„În urmă cu opt ani, ucrainenii au zis categoric nu Rusiei. Și-au întors privirea spre Europa”, a declarat marți, 1 martie, în fața Parlamentului European, Volodimir Zelenski, făcând referire la momentul Euromaidan, când ucrainenii au început să protesteze față de decizia autorităților proruse de la acea vreme de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Aderarea la UE, a citat Radio Europa Liberă.
Acel moment s-a încheiat cu fuga președintelui prorus Viktor Ianukovici, care fusese ales în 2010, în Rusia și invadarea Crimeei de către Federația Rusă, în martie 2014. Început de studenții kieveni, protestul Euromaidan a fost susținut apoi de partidele opoziției și de alte grupări proeuropene și de populația Ucrainei.
Protestul Euromaidan, care a fost început de studenții kieveni, a fost susținut de partidele opoziției și de alte grupări proeuropene și de populația Ucrainei.
Viktor Ianukovici, acuzat de genocid
Mai mult, după represiunea din noaptea de 30 noiembrie 2013, mișcarea a luat proporții răspândindu-se în toate marile orașe ucrainene și în diaspora ucraineană din întreaga lume.
Deoarece a fost acuzat de genocid, președintele Ianukovici, a fugit în Rusia, loc de unde a acuzat noua putere că ar fi „profascistă”, un termen folosit chiar și în prezent de președintele rus Vladimir Putin, cel care a ordonat invadarea Ucrainei.
În 2019, o instanță l-a judecat în lipsă pe Ianukovici pentru înaltă trădare și l-a condamnat la 13 ani de închisoare. Conform agenției Rador, vara trecută, Federaţia Rusă nu a vrut să-l extrădeze pe Ianukovici, astfel că a respins cererea Kievului. Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a declarat că averea președintelui fugar, 1,5 miliarde de dolari, a intrat deja în bugetul de stat al Ucrainei.
Cu toate acestea, acuzațiile nu vor avea un efect real asupra lui Ianukovici, în vârstă de 68 de ani, care a reușit să trăiască în exil în orașul rusesc Rostov după a fugit din Ucraina sub pază armată, în urmă cu aproape cinci ani.