Metoda pentru românul de rând de a face bani cu propria locuință: de ce trebuie să ceri acordul vecinilor, asociației
Românii cu spirit de antreprenori trebuie să afle că actuala legislație le permite să facă bani cu propria locuință. Aceștia o pot închiria în schimbul unei sume de bani, însă acest lucru trebuie făcut după ce au primit acordul vecinilor și a asociației de proprietari.
Atât închirierea unor camere dar și a unei locuințe în întregime turiștilor trebuie efectuată în mod obligatoriu în baza unui certificat eliberat de către autorități. Acesta putea fi cerut până acum doar celor care se înregistrau la Registrul Comerțului într-o formă sau alta.
Potrivit unui ordin recent publicat, acest lucru se schimbă și se arată că și persoanele fizice obișnuite vor putea cere pe viitor certificatul respectiv însă numai dacă sunt proprietarii imobilului respectiv și totodată dacă dețin acordul vecinilor pentru activitatea de închiriere pentru turiști.
Ordinul ministrului Antreprenoriatului și Turismului nr. 510/2022 modificat, iar normele Ordinului președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr.65/2013 au fost completate, apărând în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 200. Acestea introduc referirea la persoanele fizice obișnuite și nu PFA ca solicitanți ai certificatelor de clasificare pentru închirierea legală a apartamentelor/camerelor de locuințe în acest scop.
Astfek a fost lărgită noțiunea operatorului economic arătât că „persoana fizică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală sau familială, societatea sau altă persoană juridică constituită conform legii, care desfășoară activități de cazare, alimentație publică și alte servicii specifice în structuri de primire turistice ca proprietar și/sau administrator al acestora, respectiv societatea sau altă persoană juridică constituită conform legii, care desfășoară activități economice specifice agențiilor de turism”.
Românii pot face bani cu propria locuință
Ministerul Economiei afirma anul trecut că cei care doresc să își închirieze locuințele turiștilor trebuia să dețină imobilul respectiv cu titlul de proprietari și totodată să se înregistreze ca PFA. Astfel, până la actualul ordin, solicitarea unui astfel de certificat de clasare turistică din calitatea de persoană fizică era imposibilă. Astfel, autoritățile doresc să observe acordul scris al vecinilor pentru ca certificatul să fie eliberat.
„Eliberare certificat de clasificare pentru persoane fizice – în vederea eliberării certificatului de clasificare, operatorii economici persoane fizice proprietare de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare de tipul apartamente și/sau camere de închiriat în locuințe familiale, depun la sediul instituției publice centrale responsabile în domeniul turismului, documentația cu următorul conținut:
a) cerere standardizată pentru obținerea certificatului de clasificare de către operatorii economici persoane fizice, conform modelului prezentat în anexa nr. 31 la prezentele norme metodologice;
b) fișă standardizată privind încadrarea nominală a spațiilor de cazare pe categorii și tipuri, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, după caz;
c) copia actului de identitate al persoanei fizice solicitante, proprietară a structurii de primire turistică;
d) acordul asociației de locatari/proprietari sau acordul proprietarilor cu care operatorul economic persoană fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical, din care să rezulte
activitățile ce urmează a fi desfășurate în structura de primire turistică respectivă;
e) documentul din care să rezulte dreptul de proprietate asupra structurii de primire turistică precum și adresa unității respective”, scrie în recentul ordin.
Potrivit ordinului respectiv, autorizația poate acoperi până la maxim șapte camere, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate. De asemenea, persoanele fizice respective au și obligații fiscale cu privire la veniturile respective, potrivit Avocatnet.ro.