ANAF schimbă regulile pentru milioane de români. Ce se întâmplă, chiar la început de nou an

ANAF schimbă regulile pentru milioane de români. Ce se întâmplă, chiar la început de nou an

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) începe în forță anul 2022, cu modificări legislative importante pentru contribuabilii români.

ANAF a întocmit un proiect ce vizează modificarea celebrei Declarații Unice. Mai exact, aceasta va fi adaptată la schimbările fiscale ce se aplică în această perioadă în țara noastră.

Ca elemente de noutate, „sunt reglementări privind persoanele care obțin venituri din activități cum ar fi membru al consiliului de administrație la un angajator din afara țării, reglementarea regimului fiscal aplicabil în cazul veniturilor realizate de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, ca urmare a valorificării dreptului de creanță, reglementarea unui nou mecanism de stabilire și declarare a venitului anual din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, precum și modificări referitoare la venituri din agricultură”, explică Profit.ro.

De asemenea, trebuie menționat și faptul că se propune aprobarea formularului 212 “Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, care va fi utilizat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate și a contribuțiilor sociale datorate începând cu anul 2021, precum și pentru declararea impozitului pe veniturile estimate și a contribuțiilor sociale datorate începând cu anul 2022.

Declarația Unică 2021 se depune la Fisc pentru:

-declararea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020;
-declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.

În cazul persoanelor fizice care obțin venituri din chirii, Declarația Unică se depune în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului, dacă semnarea survine pe parcursul anului în curs. La fel și în cazul persoanelor fizice care încep o nouă activitate pe parcursul anului fiscal respectiv.

anaf-schimba-regulile-2022

Cum poți depune Declarația?

Nu e nevoie să te deplasezi la una dintre unitățile teritoriale ale ANAF pentru a-ți depune Declarația Unică.

O poți face simplu, rapid, din confortul casei, prin Spațiul Privat Virtual al ANAF (SPV).

În cazul în care trimiți documentul către Fisc prin SPV, îți poți plăti contribuțiile sociale aferente prin IBAN-ul pus la dispoziție de instituție. IBAN-ul este aferent contului unității Trezoreriei statului pe raza căreia au domiciliul fiscal.

De asemenea, Declarația poate fi trimisă și prin intermediul serviciului Depunere declaratii, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Citește și: