Prima înregistrare a momentului în care cineva moare: care ar putea fi ultimele noastre gânduri
Oamenii de știință ar putea, în sfârșit, să răspundă la această întrebare, după ce au înregistrat undele cerebrale ale unui pacient, când viața lui s-a încheiat. Iată ce gânduri avem înainte să murim.
În mod esențial, nu și-au propus să capteze aceste date, ci a avut loc întâmplător.
Cercetătorii din Statele Unite efectuau o electroencefalogramă (EEG) unui bărbat de 87 de ani care suferea de epilepsie.
Un EEG măsoară activitatea electrică a creierului tău și, în acest caz, a fost folosit pentru a detecta apariția crizelor.
Cu toate acestea, în timpul tratamentului, pacientul a avut un infarct și a murit.
Înainte să murim, avem gânduri despre toată viața noastră
Ca atare, oamenii de știință au reușit să înregistreze 15 minute de activitate a creierului în jurul morții sale. Și ceea ce au găsit a fost extrem de interesant.
Concentrându-se pe cele 30 de secunde a momentului în care inima pacientului a încetat să bată, ei au detectat o creștere a undelor cerebrale cunoscute sub numele de oscilații gamma. Acesta sunt, de asemenea, implicate în activități precum meditația, recuperarea memoriei și visarea.
Nu putem spune cu siguranță dacă oamenii pe moarte își văd viața fulgerând în fața ochilor, dar acest studiu special pare să susțină ideea.
Iar oamenii de știință spun că creierul este capabil de activitate coordonată pentru o perioadă scurtă chiar și după ce sângele încetează să curgă prin el.
„Prin generarea de oscilații implicate în recuperarea memoriei, creierul poate avea o ultimă amintire a evenimentelor importante din viață, chiar înainte de a muri, similare cu cele raportate în experiențele în apropierea morții”, a spus dr. Ajmal Zemmar, autorul principal al studiului.
În cadrul studiului, cercetătorii subliniază că modificări similare ale undelor cerebrale au fost detectate la șobolani în momentul morții.
Cu toate acestea, aceasta este prima dată când este văzută la un om.
Dr. Zemmar și echipa sa spun că trebuie făcute cercetări suplimentare înainte de a trage concluzii definitive.