21 ian. 2022 | 16:53

Când știi că a sosit momentul să-ți dai demisia: acestea sunt semnele

ACTUALITATE
Când știi că a sosit momentul să-ți dai demisia: acestea sunt semnele

A-ți da demisia nu reprezintă numai un act de voință unilaterală, manifestat pe o foaie de hârtie. O astfel de decizie îți poate influența radical viața, având capacitatea de a propulsa pe culmi mai înalte ale succesului, dar și de a-ți ruina complet existența. Tocmai pentru că demisia reprezintă un moment critic în viața oricărui angajat, ea trebuie tratată cu seriozitate, iar o astfel de decizie trebuie adoptată doar în condițiile în care ești sigur că ai toate motivele justificative în acest sens.

E dificil, chiar și pentru specialiștii în resurse umane, să identifice momentul oportun pentru a-ți da demisia. Poate fi momentul în care primești o oferă salarială mai bună la o altă companie sau în care ți se oferă în altă parte anumite beneficii pe care tu pui mare preț, cum ar fi flexibilitatea programului, posibilitatea de a lucra de la distanță.

Deși e dificil să se formuleze o recomandare universal valabilă pentru toți angajații, departamentele de HR consideră că există, totuși, anumite semne pe care trebuie să le ai în vedere, să fii atent la apariția lor, deoarece ele îți pot sugera că acum este momentul marii schimbări.

Iată care sunt semnele care-ți arată că e timpul să-ți scrii demisia

Jobul tău nu-ți permite să ai o viață personală. Există meserii sau joburi pentru care trebuie să fii în permanență prezent, să răspunzi la apel indiferent de oră, de moment, de ziuă. Ei bine, astfel de ocupații nu se potrivesc persoanelor care tind și către o viață de familie, către un echilibru între viața profesională și cea personală. Dacă jobul tău îți fură tot timpul și tot ce faci în timpul liber este să cazi epuizat pe canapea și să dormi până când sună din nou alarma telefonului pentru a pleca la muncă, ai nevoie, fără îndoială, de o schimbare în viața ta.

Un astfel de stil de viață, trăit pe o perioadă mai lungă de timp (doi, trei, patru ani) îți poate afecta serios sănătatea psihică, emoțională, dar poate avea repercursiuni și asupra fizicului tău, pentru că nu vei avea timp să desfășori activități care să te relaxeze, care să-ți permită să ai grijă de tine.

Șeful își asumă toate meritele tale

Există unii manageri care preiau reușitele subalternilor și se mândresc cu ele, câștigând fie recunoaștere, fie sume de bani sau alte beneficii, în timp ce persoana care a dezvoltat ideea rămâne în umbră.

Oricui i se poate întâmpla să pățească acest lucru o dată sau de două ori în carieră, însă în momentul în care devine un obicei pentru șeful tău să aibă un astfel de comportament, poate că ar fi timpul să cauți o echipă adevărată, unde meritele tale îți sunt atribuite, respectate și apreciate pe măsura lor.

Nu faci ceea ce te pasionează

Dacă jobul pe care îl desfășori în prezent nu te pasionează nici măcar puțin, e o mare pierdere de timp. Psihologii recomandă cu fermitate oamenilor să își găsească locuri de muncă în domeniile care le plac, care le stârnesc curiozitatea, entuziasmul, care îi determină să vină cu drag la muncă. Explicația este cât se poate de simplă. Din moment ce nu faci ceea ce-ți place, munca ți se va părea o corvoadă greu de suportat.

De asemenea, s-ar putea să simți că îți irosești potențialul nefolosindu-ți abilitățile pentru ceva de care ești pasionat. Dacă nu te simți entuziasmat de munca ta sau de munca pe care o face compania ta, ia în considerare căutarea unui alt loc de muncă. Oportunitățile sunt, cu siguranță, la îndemâna ta, dacă vei începe să le cauți.

Mediul de lucru este nesănătos

Un mediu de lucru nesănătos are implicații asupra fericirii tale profesionale și personale și este un semn că ar trebui să renunți la locul de muncă. Exemplele de mediu de lucru nesănătos includ practicile de management punitive și de control, hărțuirea angajaților, sub o formă sau alta și alte astfel de comportamente care nu au ce să caute într-un mediu de business constructiv și benefic.

Dacă te afli într-un mediu ca acesta, cercetează posibile strategii de adaptare și implementează-le în timp ce îți cauți un nou loc de muncă.

Nu există oportunități de creștere

Atunci când lucrezi pentru o companie, trebuie să te gândești și la viitorul dezvoltării tale, nu doar la prezent. Poate că acum ești mulțumit pentru că ai un job, ai o sursă sigură de venit și te poți întreține, însă trebuie să gândești situația în perspectivă. Ce vei face peste 5 sau 10 ani? Aceeași muncă? Nu te vei simți plictisit, erodat, epuizat? Nu vei simți că ai nevoie să evoluezi, să crești? Ei bine, cu siguranță vei simți aceste lucruri, dar trebuie să te asigură că firma pentru care lucrezi astăzi este capabilă să ți le ofere, la momentul oportun.

Dacă organizația nu este deschisă niciunui tip de oportunitate de creștere, de exemplu, dacă nu-ți poate oferi măcar niște proiecte noi, este un semn că ar trebui să renunți la acel loc de muncă.

Viitorul companiei este incert

Este un semn clar că trebuie să-ți dai demisia, dacă viitorul companiei care te-a angajat este unul pus sub semnul întrebării. De exemplu, dacă e o perioadă foarte lungă de scăderi în cifrele de afaceri, dacă salariile se plătesc cu cu dificultate și dacă există pericolul de a intra în insolvență sau faliment, atunci nu trebuie să aștepți ca iminentul să se producă, ci trebuie să fii cu un pas în față, fiind tu primul cel care părăsește barca, atunci când începe să se scufunde.

Etica ta este compromisă

Dacă vreodată vei fi pus în situația de a alege între etica ta și jobul tău, alegerea corectă este să pleci. Nicio sumă de bani și niciun loc de muncă nu merită, în realitate, să renunți la principiile tale și la buna ta imagine, de profesionist.

Acest lucru este valabil mai ales în mediile profesionale, din cauza potențialelor implicații pe termen lung pentru cariera ta. Chiar dacă un compromis pare a fi necesar pentru a supraviețui la locul de muncă actual, compromiterea valorilor tale poate avea un impact negativ asupra capacității tale de a obține un loc de muncă în viitor.