28 dec. 2021 | 10:46

Se schimbă certificatele digitale COVID: ce va apărea nou, ce trebuie să știi

ACTUALITATE
Se schimbă certificatele digitale COVID: ce va apărea nou, ce trebuie să știi

Certificatele digitale COVID se vor modifica. Noile marcaje pe certificatele digitale UE COVID au fost implementate și în România. Iată ce trebuie să știi.

În funcție de doza de vaccin, conform noilor norme europene de codificare, certificatele digitale se schimbă, potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Noul cadru de reglementare european va asigura unitar, în toate țările, diferențierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel.

Iată ce modificări sunt pe certificatele digitale COVID

Așadar, conform noilor specificații, certificatele de vaccinare se marcheză în modul următor.

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de două doze
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică

Astfel, începând cu 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferențierea dozelor suplimentare de rapel.

Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson și care au făcut doza de rapel (booster) sunt sfătuite de către autorități să își genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro.

În urma acestui update, pe noul certificat, la secțiunea „Numărul dintr-o serie de vaccinări/doze și numărul total de doze din serie” va apărea 2/1.

Ca referință, până pe 24 decembrie 2021, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19.

Comisia Europeană a anunțat pe 21 decembrie că certificatele COVID emise în blocul comunitar vor fi valabile doar nouă luni, fără o doză booster a unui vaccin împotriva coronavirusului.

certificatele digitale COVID

STS a lansat o aplicație web: cum îți poți verifica și valida certificatul verde online, fără telefon

A fost lansată versiunea web a aplicației Check DCC, care permite verificarea și validarea certificatelor verzi și care este dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Verificarea certificatelor se poate face cu un scanner profesional pentru QR sau prin camera web a laptopului sau calculatorului.

„Începând cu data de 22 octombrie 2021, certificatele digitale UE privind COVID-19 pot fi verificate și prin intermediul versiunii web a aplicației Check DCC, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Web Check DCC poate fi accesată la adresa https://certificat-covid.gov.ro/check-dcc. Versiunea web a aplicației este disponibilă, la fel ca cea pentru telefoanele mobile, în limbile română și engleză. Verificarea certificatelor poate fi realizată cu ajutorul unui scanner profesional pentru QR sau direct prin intermediul camerei web a laptopului sau calculatorului”, a transmis STS.
Prin scanarea codului QR de pe certificat, aplicația Check DCC verifică autenticitatea, valabilitatea și integritatea certificatelor care atestă că o persoană este vaccinată, recuperată după COVID-19 sau deține un test negativ.