22 dec. 2021 | 09:50

Comisia Europeană pune tunurile pe români: condiții dure pentru acest domeniu

ACTUALITATE
Comisia Europeană pune tunurile pe români: condiții dure pentru acest domeniu

Construcțiile din România sunt luate în vizor de Comisia Europeană, care are o agendă încărcată de obiective climatice, de la care vrea ca țara noastră nu facă rabat, în următorii ani.

Ambițiile europenilor în materie de climă sunt cât se poate de justificate. Au apărut nenumărate studii care arată că, în cazul în care nu reducem drastic volumul emisiilor de gaze cu efect de seră, ne îndreptăm spre consecințe catastrofale și iremediabile.

Prin urmare, țara noastră, la fel ca restul statelor membre ale Uniunii Europene, trebuie să se conformeze rigorilor Comisiei Europene.

Ce trebuie să facă România, pentru a intra în grațiile organismului european

Ei bine, se pare că trebuie să construim mai inteligent. Noile clădiri care se ridică în țara noastră trebuie să îndeplinească o serie de criterii exigente privind impactul asupra mediului înconjurător.

Practic, deviza ‘merge și așa’, atât de prezentă în mentalitatea autohtonă, va dispărea cu desăvârșire, cel puțin din domeniul construcțiilor.

Concret, Comisia Europeană propune ca, începând din 2030, toate clădirile noi şi cele care intră în proces de renovare aprofundată să aibă zero emisii de carbon. De asemenea, pentru sectorul public, autoritățile europene spun că această regulă trebuie să se aplice începând cu 2027.

„Eficienţa energetică devine din ce în ce mai importantă. Dacă ne pregătim de acum, vom atinge ţintele din 2030 nu doar pentru eficienţă energetică, ci şi în ceea ce priveşte reducerea emisiilor. Trebuie să ne uităm cu foarte mare atenţie la ce se întâmplă la nivel european, să înţelegem ce înseamnă Directiva privind eficienţa energetică, cum o transpunem mai bine pentru România, dar şi alte directive care au legătură cu eficienţa energetică”, a declarat Mădălin Apostol, Senior Manager, Proiecte speciale, OMV Petrom, într-o dezbatere organizată prin proiectul România Eficientă.

Măsurile nu sunt doar simple declarații și îndemnuri prezente în discursurile înalților oficiali, ci sunt prevăzute în baza noii propuneri de Directivă privind performanţa energetică a clădirilor.

„Standardele pentru 2030 deja se anunţă şi mai severe, şi mai ambiţioase. Prin noua variantă a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor, în 2030 devine obligatoriu standardul zero-emission buildings. În 2010, a fost anunţat standardul nZEB şi atunci nimeni nu i-a acordat atenţie. În România începuse să se discute public despre nZEB abia cu câteva luni înainte să devină obligatoriu şi toată lumea a fost luată prin surprindere. Acum suntem avizaţi şi ştim că trebuie să creştem foarte mult rata de renovări aprofundate, să ştim că prin lege toate clădirile noi deja sunt la alte standarde. Şcolile, spitalele, clădirile din zona publică necesită atenţie specială”, a declarat Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG) şi coordonator al proiectului România Eficientă.