20 sept. 2021 | 12:15

Rolls-Royce și-a testat primul avion electric: performanța ”micuțului”, într-un video

ACTUALITATE
Rolls-Royce și-a testat primul avion electric: performanța ”micuțului”, într-un video

Rolls-Royce cunoscut pentru avioanele sale cu reacție experimentează, acum, primul zbor cu avionul electric. Aeronava este denumită foarte sugestiv ”Spiritul inovației”.

Proiectul a fost finanțat pe jumătate de Aerospace Technology Institute și guvernul Regatului Unit. Scopul este de a crea avioane de pasageri complet electrice. „Nu este vorba doar de depășirea unui record mondial; tehnologia avansată a bateriei și a propulsiei dezvoltată pentru acest program are aplicații interesante pentru piața Urban Air Mobility și poate contribui la transformarea‘ jet zero ’în realitate”, a declarat Warren East, CEO al Rolls-Royce.

Companiile de aeronave explorează avioane electrice de câțiva ani. Călătoriile aeriene și mărfurile reprezintă o cantitate tot mai mare de gaze care creează  efect de seră. World Wildlife Foundation a numit-o „în prezent cea mai intensă activitate poluantă pe care o poate face o persoană”. Acest tip de avion are ca scop reducerea emisiilor de gaze care creează efect de seră. Astfel că, nu doar planeta are de câștigat ci și pasagerii.

„Spiritul inovației” a finalizat un zbor de 15 minute. Acesta marchează ”începutul unei faze intensive de testare a zborului în care vom colecta date valoroase de performanță asupra sistemului electric de propulsie și propulsie al aeronavei”, a anunțat compania”. Avionul are un singur loc și cel mai dens acumulator de baterii.

Cu ce este dotată aeronava?

Aeronava folosește un pachet de baterii de 6.000 de celule cu un propulsor cu trei motoare, care furnizează în prezent 400 kW, mai mult de 500 de cai-putere. Compania spune că, în cele din urmă, va atinge viteze de peste 3000 MPH.

Inițial, decolarea a fost programată anul trecut. Rolls-Royce dezvoltă, de asemenea, un taxi aerian cu producătorul Tecnam. Acesta are scopul de a livra  o ”aeronavă de pasageri complet electrică pentru piața de navetiști”, potrivit companiilor. Anterior, a făcut echipă cu Siemens și Airbus pe un alt concept de e-avion.