10 sept. 2021 | 13:15

Produsele agroalimentare, singurul motiv de mândrie: cu ce se laudă Uniunea Europeană

ACTUALITATE
Produsele agroalimentare, singurul motiv de mândrie: cu ce se laudă Uniunea Europeană

Uniunea Europeană și-a câștigat o nouă poziție la nivel mondial. Aceasta lasă în urmă Statele Unite și China.

În anul 2020, Uniunea Europeană s-a înscris ca lider de poziție în ceea ce privește exporturile de produse agroalimentare. La nivel global, UE a devenit cela de-al treilea importator ca mărime. Aceasta a declasat Statele Unite ale Americii și China.

Comisia Europeană a publicat un raport din care reiese succesul la nivel de european, în ceea ce privește comerțul cu produse agroalimentare. UE a atins, în 2020, o valoare totală de 306 miliarde de euro: exporturile au ajuns la 184 miliarde de euro, iar importurile la 122 miliarde de euro.

”Promovarea comerțului deschis și echitabil este o prioritate politică pentru Comisia Europeană, care aduce beneficii considerabile fermierilor noștri. Succesul comerțului cu produse agricole este legat în mod clar de politica agricolă comună, care sprijină competitivitatea și inovarea, precum și de reputația excelentă a produselor noastre ca fiind sigure, fabricate în mod durabil, hrănitoare și de înaltă calitate”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură.

Ce exportă Uniunea Europeană?

UE exportă o varietate foarte largă de produse alimentare, de la produse de bază la produse ale industriei alimentare cu un grad ridicat de prelucrare. Creșterea globală se datorează, în mare măsură, exporturilor de carne de porc și grâu.

Importurile, în schimb, sunt dominate de produse agricole de bază și de hrană pentru animale. Semințe oleaginoase, ulei de palmier, fructe și boabe de soia sunt câteva dintre ele.

Creșterea globală s-a datorat, în principal, exporturilor către China, Elveția, regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord. În schimb, spre Satele Unite, Turcia, Singapore și Japonia s-au înregistrat scăderi.

La categoria importuri, Canada a fost cea care a achiziționat cel mai mult de la Uniunea Europeană. Regatul Unit, Ucraina și Statele Unite au înregistrat cele mai mici valori ale importului de produse agroalimentare.

În ceea ce privește exportul, Regatul Unit a fost cel mai important partener al Uniunii Europene.  El a deținut o cotă de 23% din totalul produselor agroalimentare exportate.