Modificarea vârstei de pensionare, confirmată de Raluca Turcan: de ce ți-e frică, de aia nu scapi
Se vehiculează deja de câteva săptămâni modificarea vârstei de pensionare din România și, după mai multe negații pe marginea subiectului, avem totuși o confirmare oficială asupra schimbărilor.
Raluca Turcan ar putea deveni omul negru al acestei guvernări după ce a confirmat schimbarea vârstei de pensionare din România într-o intervenție la Digi 24. Ministrul Muncii a spus că se face eforturi din partea Guvernului pe care îl reprezintă pentru a se ajunge la egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.
Ca referință, la ora actuală, femeile se pensionează la 61 de ani, cu 4 ani mai devreme decât bărbați. Guvernul condus de Florin Cîțu și-a propus să alinieze cele două valori, deși nu este clar când se va materializa inițiativa printr-o lege votată în Parlament. Cel mai probabil, documentul cu schimbarea vârstei de pensionare va fi supus votului în 2022. „Legea Pensiilor, cu recalcularea pensiilor, va fi gata, eu sper, la finalul anului 2022. Așa ne-am asumat în PNRR”, a spus ministrul.
”Îmi doresc foarte tare să ajungem și noi, în România, ca și în alte țări, când ai o Lege a pensiilor, să nu se mai modifice vreo 50 de ani. Noi dorim să o prezentăm undeva la finalul celui de-al doilea trimestru (n.red. – al anului 2022), să o adoptăm în Guvern și apoi să fie transmisă Parlamentului.”, a adăugat oficialul în intervenția de la Digi 24.
Cea mai importantă modificare din noua lege vizează schimbarea vârstei de pensionare de la femei până la 65 de ani, cu promisiunea că respectiva valoare nu va fi depășită nici la femei, nici la bărbați. „Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan, apoi a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.
Ca un argument pentru această schimbare, Turcan a atras atenția asupra faptului că România și Polonia sunt singurele țări în care vârsta de pensionare nu este aceeași pentru femei și bărbați. ”Acum (n.red – vârsta de pensionare a femeilor) este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală.”, a explicat ministrul.
Pe de altă parte, stagiul de cotizare nu se va schimba, deși au existat speculații și în acest sens. „Stagiul minim de cotizare este important să rămână 15 ani, minimum, pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei care, pentru a o accesa, au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare”, a precizat ministrul Muncii.