03 iun. 2021 | 08:18

Veste tristă pentru milioane de femei din România. Ce li se pregătește: „Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”

Politică
Veste tristă pentru milioane de femei din România. Ce li se pregătește:

Ministrul Muncii vine cu vești mai puțin bune pentru femeile care vor ieși la pensie în următorii ani. Dacă până acum, vârsta de pensionare era de 61 de ani, Guvernul și-a propus ca odată cu trecerea anilor, vârsta femeilor de pensionare să se egalizeze cu cea a bărbaților.

Singurele două țări în care vârsta de pensionare diferă în funcție de sex

Potrivit Ralucăi Turcan, România și Polonia sunt singurele țări în care femeile ies la pensie la vârstă diferită de cea a bărbaților. Aceasta a menționat că legea actuală presupune egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, adică 65 de ani.

„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, menționând faptul că nu se urmărește în niciun caz depășirea vârstei de pensionare: „Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a adăugat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a dat asigurări și în ceea ce privește o nouă lege a pensiilor până în 2023, explicând că se dorește, de asemenea, permiterea accesului fiecărui român la dosarul privat de pensie în format electronic, astfel încât, oricine dorește să poată să vadă informațiile legate de statutul pe care îl are în prezent, dar și condițiile în care poate ieși la pensie.

„ Avem 100 de milioane în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe componentă de reforma a pensiilor, și aici intră așa: digitalizarea tuturor dosarelor de pensiie, îmbunătățirea echipamentelor în toate casele de pensii, astfel încât procesul să poate să fie digital”, a afirmat aceasta.

Legea pensiilor stabilită o dată și bine

Raluca Turcan a dezvăluit dorința sa referitoare la o lege a pensiilor care să nu se mai modifice în fiecare an.

“Așa e firesc , numai la noi se modifică de la an la an și fiecare ciclu guvernamental vine cu noi propuneri și viziuni în privința calculării pensiilor sau majorărilor de pensii”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Aceasta a readus în discuție faptul că rămâne valabilă posibilitatea muncitorilor din România de a se ensiona anticipat, atâta vreme cât au efectuat stagiul complet de 35 de ani de vechime, la care se adaugă opt ani.

„În momentul de faţă avem posibilitatea pensionării anticipate dacă nu ai vârsta legală de pensionare.

Dacă nu ai 65 de ani de exemplu, ca bărbat, însă ai contribuit stagiul complet de cotizare de 35 de ani plus încă opt ani te poţi pensiona anticipat fără niciun fel de penalizare şi această componentă dorim să o menţinem”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Digi 24.

 

Parteneri