01 iun. 2021 | 16:35

Reacția organismului la sport, diferită de la om la om: de ce nu slăbim toți la fel

ACTUALITATE
Reacția organismului la sport, diferită de la om la om: de ce nu slăbim toți la fel

Exercițiile fizice sunt bune pentru toată lumea, dar nu au același efect pentru toți dintre noi. Unii oameni ar putea observa creșteri ale nivelului de rezistență, în timp ce alții beneficiază de niveluri mai bune de zahăr din sânge. Acum, oamenii de știință cred că ar fi putut descoperi unul dintre motivele pentru care reacționăm diferit la sport.

Într-un nou studiu, 654 de adulți cu un stil de viață preponderent sedentar au fost supuși unui program de exerciții de rezistență de 20 de săptămâni, în timp ce nivelurile a aproximativ cinci mii de proteine ​​diferite din sângele lor au fost analizate din probe.

Astfel, cercetătorii au identificat sute de proteine ​​care corespund „antrenabilității” cuiva sau cât de bine vor reacționa la exerciții – constatări care ar putea duce la antrenamente mai personalizate și mai eficiente, precum și să ajute experții să abordeze anumite boli.

De ce reacționăm diferit la sport

„În timp ce grupurile în ansamblu beneficiază de exerciții fizice, variabilitatea răspunsurilor între oricare două persoane care urmează același regim de exerciții fizice este, de fapt, destul de izbitoare”, spune Robert Gerszten, șef de medicină cardiovasculară la Centrul Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC).

Până în prezent, niciun aspect al profilului clinic de bază al unui individ nu ne permite să prezicem în prealabil cine este cel mai probabil să obțină un beneficiu semnificativ de fitness cardiorespirator din antrenamentul de exerciții.

Un total de 147 de proteine ​​au fost legate de fitnessul cardiorespirator, cunoscut din punct de vedere tehnic sub numele de VO2max: măsoară cât de mult oxigen poate folosi întregul corp și se poate transfera în mușchii tăi. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât este mai în formă.

Echipa a fost, de asemenea, capabilă să identifice 102 proteine ​​legate de modificarea VO2max, odată ce programul de exerciții a fost finalizat. Aceste proteine ​​au fost apoi transformate într-un scor care a prezis capacitatea de formare a unui individ.

Studiul arată că putem realiza antrenamente personalizate mai eficiente

Utilizând scorul, cercetătorii au reușit să aleagă voluntarii studiului al căror nivel de fitness VO2max sau cardiorespirator nu ar obține prea mult impuls din exercițiile de rezistență – informații utile pe care trebuie să le ai atunci când vine vorba de a-ți îmbunătăți starea în ceea ce privește fitness-ul.

„Nivelurile inițiale ale mai multor proteine ​​au prezis cine ar răspunde la protocolul de antrenament la exerciții mult mai bine decât oricare dintre factorii noștri stabiliți pentru pacienți”, spune Gerszten.

Gerszten și colegii săi au realizat, de asemenea, un studiu separat, care a corelat unele dintre proteinele identificate cu un risc mai mare de deces precoce, susținând ideea că aceste proteine ​​sunt strâns legate de sănătatea inimii și ratele de mortalitate.

Acestea sunt informații esențiale despre modul în care corpul uman răspunde la exercițiul fizic, dar și despre modul în care am putea să venim cu rutine de exerciții mai personalizate și mai eficiente în viitor. Este primul studiu care analizează legătura dintre proteine ​​și VO2max în acest detaliu, iar cercetarea a fost publicată în Nature Metabolism.

Deși este clar că toți răspundem la sport diferit, este mai puțin clar de ce se întâmplă acest lucru. Cercetătorii spun că vor examina acest lucru în viitor.

„Avem acum o listă detaliată de noi compuși din sânge care ne informează în continuare în legătură cu înțelegerea noastră despre biologia fitness-ului și adaptării la exerciții fizice și prezic răspunsurile individuale la un regim de exerciții dat”, spune Gerszten.