Persoanele sedentare riscă mai mult să contracteze virusul decât cele active. Ce ar trebui să facem ca să nu ne îmbolnăvim

Persoanele sedentare riscă mai mult să contracteze virusul decât cele active. Ce ar trebui să facem ca să nu ne îmbolnăvim

O nouă cercetare a constatat că persoanele care sunt „inactive în mod constant” prezintă un risc mai mare de Covid-19. Cei care au fost inactivi în cei doi ani de dinaintea pandemiei au fost mai predispuși să ajungă în spital, să necesite tratament de terapie intensivă sau chiar să moară din cauza Covid-19, în comparație cu persoanele care au fost active, au descoperit cercetătorii.

Autorii au arătat că un factor de risc pentru boala severă este inactivitatea fizică. Aceasta a fost depășită doar de vârsta înaintată și de un istoric de alte comorbidități. Noul studiu, publicat în British Journal of Sports Medicine, a examinat date despre aproape 50.000 de adulți care au avut un diagnostic Covid-19 între ianuarie și sfârșitul lunii octombrie anul trecut.

Echipa de cercetători din SUA a folosit aceste informații și le-a comparat cu datele despre activitatea fizică din ultimii doi ani. Persoanele care făceau mai puțin de zece minute de exerciții pe săptămână au fost clasificate drept „constant inactive”. Aceștia au comparat informațiile de la acești oameni cu cei care făceau mișcare 150 de minute pe săptămână. Aproximativ 7% îndeplineau în mod constant liniile directoare privind activitatea fizică. 15% au fost în mod constant inactivi, restul raportând o anumită activitate.

Ești mai predispus să faci Covid-19 dacă ești sedentar

Fiind în mod constant inactiv, au crescut șansele de internare de de 2,26 ori mai mult, comparativ cu îndeplinirea în mod constant a criteriilor de activitate fizică, au descoperit autorii. Pacienții care erau în mod constant inactivi aveau șanse de 1,73 ori mai mari de a ajunge la o unitate de terapie intensivă, comparativ cu cei care erau activi.

În ceea ce privește șansele de deces, au fost de 2,49 ori mai mari pentru pacienții care erau inactivi, în comparație cu pacienții care făceau exerciții fizice.

„Am constatat că respectarea în mod constant a unei activități fizice a fost puternic asociată cu o probabilitate redusă pentru o formă severă de Covid-19 în rândul adulților infectați”, au scris autorii.

Este de remarcat faptul că a fi în mod constant inactiv a fost un factor de risc mai puternic pentru rezultatele severe ale Covid-19 decât oricare dintre afecțiunile medicale subiacente și factorii de risc, cu excepția vârstei și a istoricului de transplant de organe.

Comentând studiul, Huw Edwards, director executiv al Ukactive, o asociație nonprofit care promovează activitatea fizică, a spus: „Acesta este un apel de trezire pentru nivelurile de activitate fizică ale oamenilor. Știm că inactivitatea fizică este una dintre cele mai mari cauze de deces și boli la nivel global. Acum, vedem că este o cauză și pentru decesul din cauza virusului”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: